Наступ РФ на Сумщину: Жмайло назвав умову, за якої можлива атака

Дмитро Жмайло пояснив, чи є загроза для Сумщини / Колаж: Главред, фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, ОК Захід

Наразі ані Головне управління розвідки, ані інші українські спецслужби не фіксують підготовки до вторгнення на Сумському напрямку.

Глава ГУР Кирило Буданов заявив, що не виключає наступу російських окупантів на півночі. Цю інформацію в інтерв'ю Главреду прокоментував виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва Дмитро Жмайло і висловив свою думку щодо того, з якого напрямку армія РФ може атакувати Україну.

За словами Жмайла, Буданов давав інтерв'ю ще в першій половині червня, коли тривало відкриття росіянами так званого нового фронту на півночі Харківської області. Крім того, у певному інформаційному вибуху велику роль відіграли заголовки.

"Ситуація на лінії зіткнення динамічно змінюється - у нас висока інтенсивність боїв, щодня кількість поранених і вбитих росіян налічує близько тисячі осіб. Так само динамічно розвивалася ситуація і на Харківському напрямку. Найглибша їхня точка вторгнення на відстані 10 кілометрів від кордону, але прорив РФ вдалося певною мірою локалізувати", - пояснив він.

Жмайло зазначив: якщо згадати ситуацію у Вовчанську, то там на агрегатному заводі заблокована певна група росіян. За різними підрахунками, чисельність окупантів там до роти, і вони тримаються лише за рахунок того, що дронами їм постачають боєприпаси, воду та певний провіант.

"Зараз росіяни загрузли на Харківщині - їм дуже важливо, щоб це їхнє вторгнення отримало певну логічну розв'язку. Саме тому вони зараз дотримуються тактики малих груп, коли намагаються заходити по 3-4 людини і вести бої за кожен будинок. Крім того, вони активно намагаються перегрупувати свої війська в напрямку Липців та Вовчанська та провести там ротацію", - додав виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва.

Однак, за його словами, перегрупування не означає відкриття нового фронту.

"Росіяни хочуть посилити свій наступ на півночі Харківщини і масово застосовують керовані авіаційні бомби (КАБ). Поки вони не вирішать цю ситуацію, поки ні Головне управління розвідки, ні інші українські спецслужби не фіксують підготовки до вторгнення на Сумському напрямку", - вважає Жмайло.

Хто такий Дмитро Жмайло

Дмитро Жмайло - виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, який займається дослідженням та трактування російських впливів в Україні та світі задля ефективної боротьби у гібридній війні, незалежною аналітикою військової та політичної ситуації в Україні, а також співпрацею з українськими громадами у світі.

Заява Буданова про загрозу атаки РФ з Півночі - що відомо

13 липня глава ГУР Кирило Буданов прокоментував загрозу наступу російських окупантів на півночі України. За його словами, "проблеми є, і вони мають тенденцію до загострення". Ця відповідь послідувала після запитання журналіста NV про те, чи вплинуть плани Кремля мобілізувати 300 тисяч росіян на наступ окупантів на сході та півночі в найближчі місяці.

"Якщо я почну відповідати на це запитання (про атаку РФ із півночі, - ред), ми з вами ще спровокуємо паніку. Скажімо так: проблеми є, вони мають тенденцію до загострення", - сказав він.

При цьому глава ГУР додав, що "катастрофи немає, але не бачити проблем не вийде".

Пізніше представник Головного управління розвідки Андрій Юсов прокоментував заяву Кирила Буданова про наступ країни-агресора Росії з півночі. Він заявив, що на північних кордонах України інформація та обстановка активно змінюються. За його словами, інтерв'ю у Буданова брали тоді, коли на Харківському напрямку були активні дії та армія РФ продовжувала свою наступальну операцію. ЗСУ зламали плани росіян не лише в Харківській області, а й по іншому північному напрямку. Утім, зазначає Юсов, загроза там залишається.

Інші новини:

Новини заразКонтакти