В Україну прибули лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії: всі подробиці

Макрон, Драгі, Шольц, Йоханніс приїхали до Києва 16 червня / Фото repubblica.it

До Києва приїхали Еммануель Макрон, Олаф Шольц, Маріо Драгі та Клаус Йоханніс. Європейські лідери вже встигли зробити перші заяви в столиці України.

У четвер, 16 червня, до столиці України прибули лідери чотирьох європейських країн - президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоханніс.

Вперше про візит європейських лідерів в Україну заговорили ще минулими вихідними. Пізніше з'явилася інформація, що Макрон, Шольц і Драгі приїдуть в Київ 16 червня, але в Німеччині та Франції цю дату не підтверджували. Вранці четвер про те, що політики все ж таки їдуть до Києва, повідомили німецькі та італійські ЗМІ.

Зокрема, німецький телеканал ZDF повідомив, що Шольц, Макрон і Драгі минулої ночі виїхали з польського міста Жешув.

"Шольц, Макрон і Драгі зустрілися вночі в польському місті Жешув, звідки вони продовжують шлях в Україну. Візит задуманий як знак підтримки України. Переговори з українським урядом, імовірно, будуть присвячені ходу війни, можливому вступу України в ЄС і подальшій допомоги країні", - писав телеканал.

Повідомлялося також, що у Шольца "є якісь позитивні новини для України".

Видання La Repubblica опублікувало фото делегації у vip-вагоні Укрзалізниці.

Шольц, Макрон і Драгі їдуть в Україну / Фото repubblica.it
Шольц, Макрон і Драгі на шляху до Києва / Фото repubblica.it

Пізніше глава правління Укрзалізниці Олександр Камишин підтвердив, що лідери Франції, Італії та Німеччини їдуть в Україну в спецпотязі УЗ.

"Для мене сьогодні це була третя ніч в поїзді поспіль. Але не лише я провів сьогоднішню ніч в поїзді", - написав він і опублікував в Telegram фото Макрона, Шольца і Драгі.

Пізніше з'явилися відео з вокзалу в Києві, на кадрах Шольц, Макрон і Драгі вийшли з поїзда і йдуть пероном. До слова, майже одразу після прибуття європейських політиків в столиці України завила сирена повітряної тривоги, а ЗМІ писали, що з Чорного моря вилетіли російські ракети типу Калібр.

Президент Румунії Клаус Йоханніс також прибув до Києва

Лідер Румунії Клаус Йоханніс також 16 червня прибув до столиці України. При цьому, як повідомляє Bild, він добирався самостійно, в загальний потяг з Жешува його не взяли.

"У якийсь момент упродовж декількох тижнів підготовки до поїздки трійця (Макрон, Шольц і Драгі - ред.) зрозуміла, що взяти з собою східноєвропейця на знак європейської єдності може бути гарною ідеєю. Кажуть, що Макрон запропонував Йоханніса, з яким у нього тісні зв'язки. Але потім в поїзді для нього вже не було місця. Йоханніс самостійно доїхав з Бухареста до Києва", - пише видання.

Клаус Йоханніс 16 червня прибув до Києва

Навіщо Шольц, Макрон і Драгі приїхали до Києва

За даними Reuters, на організацію спільного візиту лідерів Франції, Німеччини та Італії пішло кілька тижнів. Лідери трьох країн ЄС мають намір подолати критику в Україні через їхню реакцію на повномасштабне вторгнення РФ.

Представник Єлисейського палацу, відповідаючи, чому візит відбувається саме зараз, сказав, що його краще було здійснити перед самітом ЄС. На ньому буде обговорюватися заявка Києва на членство в Євросоюзі. У п'ятницю, 17 червня, своє рішення з цього питання має оголосити Єврокомісія.

"Ми підійшли до моменту, коли нам, європейцям, потрібно послати чіткі політичні сигнали Україні та її народу, коли він героїчно чинить опір", - сказав неназваний представник адміністрації Макрона.

У свою чергу Драгі у вівторок заявив про необхідність почати "якомога швидше" переговори з Росією. При цьому він додав, що вони повинні бути на умовах, які Україна вважає прийнятними.

Зазначимо, радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів написав у Telegram, що Шольц, Макрон і Драгі "везуть кандидатство в ЄС". За його словами, вони також везуть "прохання повернутися до переговорів з Путіним".

Макрон у Києві зробив першу заяву

Французький лідер Еммануель Макрон на вокзалі в Києві заявив, що планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та поїде в Ірпінь.

"Ми несемо послання про підтримку і єдність ЄС. Це важливий момент. Президент України Володимир Зеленський отримає меседж європейської єдності, підтримки, адресований всім українцям", - заявив Макрон.

"Ми тут, ми зосереджені, ми разом з президентом Зеленським вирушимо на місце військових дій, де були здійснені масові вбивства", — зазначив президент Франції.

Про що сказав Шольц, приїхавши в Україну

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, глави урядів трьох основних країн Євросоюзу поїхали до Києва, щоби продемонструвати свою підтримку Україні.

"Ми не лише хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо - фінансова, гуманітарна, а також коли мова йде про озброєння - буде продовжена. І що ми будемо продовжувати, доки це необхідно для боротьби України за незалежність", - запевнив канцлер.

Як повідомляв Главред, 19 травня Італія подала в ООН мирний план завершення війни Росії проти України. Документ включає чотири пункти - припинення вогню, демонтаж ліній бойових зіткнень, короткостроковий вступ України в ЄС без інтеграції в НАТО і поява нового договору про мир і безпеку в Європі.

4 червня телеканал CNN з посиланням на власні джерела повідомив, що представники США, Європи та Великої Британії обговорюють план завершення війни в Україні. Однак Київ у таких консультаціях не бере участі. Журналісти уточнили, що це діалог про те, які б моделі міг запропонувати Захід Україні для завершення війни.

Інші новини:

Новини заразКонтакти