Щось стало холоднішати: рецензія на фільм "Мисливці за привидами"

25 березня 2024, 20:14
В українському прокаті йде фантастичний фільм "Мисливці за привидами: Крижана імперія" - нової частини перезапуску легендарної 80-цької франшизи.
Мисливці за привидами
"Мисливці за привидами: Крижана імперія" / Sony pictures

Після подій попереднього фільму і боротьби з привидами в американській глушині Келлі Спэнглер(Керрі Кун), її недотепний бойфренд Гері Груберсон(Пол Радд) та її не по роках розумні діти - Тревор(Фінн Вулфхард) і Фібі(Маккена Грейс) перебираються до Нью-Йорка, де ловлять усіляких потойбічних тварюкпід егідою старих "мисливців за привидами" - Рея Станца(Ден Екройд) і Вінстона Зеддмора(Ерні Гадсон).Причому вони базуються все в тій самій старій червоноцегляній колишній пожежній частині і ганяють на все тому ж переробленому "Кадилаку"-універсалі з гордою назвою Ecto-1. Але ось біда - старий недруг Волтер Пек став мером і, як і раніше, мріє зжити зі світу "мисливців". Та й старе древнє зло, як водиться, не спить, а тільки дрімає і в будь-який момент готове прокинутися (і заморозити все, до чого дотягнеться).

Мисливці за привидами

Краса і гордість Голлівуду 80-х, франшиза "Мисливці на привидів", тривалий час ознак життя не подавала, а гучна спроба в 2016-му її реанімувати через повний ребут із жіночим кастом закінчилася не менш гучним провалом. А ось наступна спроба, зроблена через кілька років, успіх мала набагато гучніший. По-перше, тому що ностальгія за 80-ми остаточно досягла всесвітнього масштабу, а по-друге - тому що вдалося залучити до роботи всіх артистів з оригінальної дилогії (окрім Гарольда Реміса, який помер у 2014-му). Фільм був успішним у прокаті й у критиків, а отже, сиквел став справою вирішеною. Щоправда, у 2022-му не стало засновника франшизи Айвана Рейтмана, а син Джейсон, який поставив ребут, другої частини не став ставити, передавши право постановки сценаристу Гілу Кеннану (Дім-монстр, Місто Ембер: втеча").

Мисливці за привидами

І відразу можна сказати, що на користь ця справа не пішла. Там, де раніше ностальгія обігравалася і незло висміювалася, тепер панує експлуатація ностальгії. І, якщо, наприклад, Екройд і Гадсон її ще хоч якось відіграють, то Білл Мюррей у ролі Пітера Венкмана відверто халтурить (і тут одразу пригадуються історії, що його ледве вдалося умовити зніматися в ребуті). Нова команда мисливців, у принципі, більш-менш непогана, але ось арка персонажа Радда прописана відверто лінивіше, ніж раніше, і повсякчасна мила харизма актора роль не витягує. Вулфхард начебто і старається, але, таке відчуття, думає постійно не про Крижану імперію, а про новий сезон "Дивакуватих справ". Похвалити хочеться хіба що Грейс, але і її персонажу автори вигадали розвиток досить дивний.

Спецефекти на рівні і до них особливо не причепишся, хоча, звісно, помітно, що більшу частину фільму знімали все ж не на нью-йоркській натурі, а в павільйонах.

Підсумовуючи - нова частина "Мисливців на привидів" вийшла досить сирою і половинчастою. З одного боку, канону в ній начебто дотримано (на місці і Лизун, і Зефірний морячок) і фанати франшизи мають бути задоволені. З іншого - нічого особливо фільм не пропонує балуваному глядачеві сучасних кінозалів

Дивіться на відео трейлер фільму: "Мисливці за привидами: крижана імперія":