Частині пенсіонерів можуть перестати нараховувати пенсії на картку: кому це загрожує

19 лютого 2024, 14:11
В Україні не блокують банківські картки для отримання пенсії, якщо за ними немає довгого руху коштів, заявили в Мінсоцполітики.
Банківська картка, картки
У Мінсоцполітики зазначили, що припинення нарахування пенсій трапляється після того, як карткою не користуються понад пів року / коллж фото УНІАН та Pixabay

В Україні не блокують банківські картки для отримання пенсії, якщо по них немає довгого руху коштів. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

У вищевказаному випадку на картку всього лише лише припиняють нараховувати пенсію. Однак, кажуть чиновники, цей захід - тимчасовий. І він застосовується лише до моменту з'ясування обставин і проходження пенсіонером фізичної ідентифікації.

У Мінсоцполітики зазначили, що припинення нарахування відбувається тільки в одному випадку - якщо пенсіонер не користувався своєю карткою протягом шести місяців.

відео дня

"Якщо пенсіонер із числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), який став на облік як (ВПО) до 24.02.2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (щонайменше 6 місяців) та за такою карткою немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватися. Але до моменту з'ясування обставин пенсія не перераховується такій особі на її картковий рахунок", - розповіли чиновники.

Водночас підкреслюється, що після припинення нарахувань пенсіонер не втрачає доступу до вже наявних на картці грошей.

У Мінсоцполітики пояснили, що норми про блокування "немає в законодавстві або нормативних актах, що регулюють сферу соціального забезпечення".

Крім того, здійснювати подібне міністерство не може, оскільки не має:

  • відповідних повноважень;
  • технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток.

Причина ж, через яку пенсіонерам припиняють перераховувати гроші на картки, криється в тому, що більша частина їх, які були зареєстровані як переселенці до повномасштабного воєнного вторгнення, проживає на тимчасово окупованій території.

І в такій ситуації, пояснили в Мінсоці, держава не має можливості оперативно з'ясовувати інформацію:

  • чи не втратив власник картки доступ до неї;
  • чи живий він ще.

Оформлення пенсій в Україні

Нагадаємо, українські пенсіонери можуть отримати додаткові надбавки до своїх виплат, залежно від віку та стажу роботи. Наприклад, пенсіонери віком 70 років отримують 300 гривень надбавки, 75-річні - 456 гривень, а 80-річні - 570 гривень. Надбавки надаються тим пенсіонерам, чия пенсія не перевищує 10 340 гривень.

Також деяким українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Це стосується тих, хто отримує пенсію на картку, але не знімає з неї гроші протягом півроку. Така сама ситуація може статися з виплатами через відділення "Укрпошти", якщо пенсіонер півроку не приходить по пенсію.

Крім цього, з 1 березня 2024 року в Україні планується індексація пенсій на 13%. Однак не всі пенсіонери отримають таке підвищення. Індексація може бути меншою для тих, хто отримує великі надбавки або вийшов на пенсію нещодавно.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти