Експерти пояснили українцям, як потрібно платити борги за світло за новими тарифами

Якщо ж борг виник після 1 червня, то платити доведеться вже за новими, більш високими цінами / колаж Главред, фото УНІАН

Заборгованість за світло погашається за тарифами, що діяли в період накопичення заборгованості, кажуть експерти.

З 1 червня нинішнього року в Україні для побутових споживачів підвищили тариф на електроенергію - з 1,44 гривні до 2,64 гривні за кіловат-годину. Про це повідомляє портал "Наші гроші".

Відповідно, ті українці, у яких виникла заборгованість за електрику, природно, зіткнулися з питанням погашення боргів за світло. Наприклад, домогосподарство, яке заборгувало за електроенергію під час повномасштабної війни і мало такий борг станом на 31 травня нинішнього року, повинно було погасити його за старими тарифами. Якщо ж борг виник після 1 червня, то платити доведеться вже за новими, більш високими цінами.

Після отримання квитанції від постачальника електроенергії споживачі можуть здійснити платіж одним із декількох способів:

Якщо після зміни тарифу залишилася переплата за ще не спожиту електрику, то її зарахують споживачеві на його особовий рахунок (як аванс за новими тарифами вже в наступному розрахунковому періоді).

Підвищення тарифу на електроенергію в Україні

Нагадаємо, раніше в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електрику. З такою заявою виступив заступник керівника відомства Фарід Сафаров.

За словами чиновника, головна причина підвищення тарифів на світло – брак грошей для відновлення енергосистеми після ударів російських окупантів та її підготовки до зимового періоду 2023/2024 років.

З червня 2023 року тариф встановився на рівні 2,64 грн за кіловат-годину.

До того в Україні заявили про плани підвищити для українців тарифи на газ та електроенергію. Про це йдеться в офіційному меморандумі влади країни до керівництва Міжнародного валютного фонду (МВФ)

"Ми твердо віддані реалізації своєчасної і амбітної програми реформ, спрямованих на вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною", — повідомлялося в тексті.

Експерт Олександр Харченко зазначив, що підвищення тарифу призведе до того, що в середньому платити за світло доведеться 150-250 гривень.

Інші новини:

Новини заразКонтакти