Столтенберг відповів на чутки про підготовку НАТО до війни з Росією

Столтенберг не вірить у найближчу війну з Росією / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео, 22 окрема механізована бригада

Наразі безпосередньої загрози нападу Росії на країни НАТО немає, упевнений генсек Альянсу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Росія найближчим часом не почне війну з Альянсом, оскільки всі ресурси витрачає на війну з Україною.

На прес-конференції з президентом Фінляндії Александром Стуббом 6 червня Столтенберг відповів, що "наразі не бачить безпосередньої загрози нападу Росії", цитує Європейська правда.

Росія ж перекидає в Україну зокрема ті резерви, які перебували поблизу кордону з Фінляндією.

Навіть якщо після завершення війни в Україні Росія зможе відновити сили, вона все одно не посміє напасти на країни НАТО, впевнений Столтенберг.

"Звичайно, коли бойові дії в Україні закінчаться, вони зможуть відновити ці сили. Але знову ж таки це не означає, що ми бачимо якусь небезпеку неминучого нападу на будь-якого члена НАТО. Тому що НАТО - це 50% світової військової потужності. НАТО - це найсильніший Альянс, найпотужніша військова сила у світі", - відповів Столтенберг.

При цьому президент Фінляндії хоч і погодився зі словами генсека, все ж додав, що найкращий спосіб запобігти війні - це підготуватися до неї.

Хто такий Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг - норвезький державний і політичний діяч. Прем'єр-міністр Норвегії (2000-2001 і 2005-2013). З 1 жовтня 2014 року - Генеральний секретар НАТО.

У вересні 2014 року заявив про те, що українське питання стане пріоритетним для нього, пише Вікіпедія.

НАТО готується до війни з Росією - головне

Напередодні міністр оборони ФРН Борис Пісторіус закликав країни Європи готуватися до відкритого протистояння з Росією до 2029 року. Варто зазначити, що цю заяву Пісторіус зробив на тлі іншого заклику - постачання Україні якомога більшої кількості озброєння (зокрема для запобігання початку масштабної війни вже Росії та НАТО).

"Ми повинні стримувати конфлікт, щоб запобігти найгіршому сценарію", - сказав він.

НАТО може безпосередньо взяти участь у війні Росії проти України, якщо російські окупанти прорвуть лінію оборони ЗСУ на північному заході країни, або в разі військової провокації росіян проти країн Балтії, Польщі або нападу на Молдову, писала Repubblica.

При цьому наразі у колективного блоку безпеки Заходу немає оперативних планів, які передбачали б введення військ в Україну. Втім, проводиться оцінка ймовірності прямої участі НАТО у війні в разі перетину Росією червоних ліній.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти