Збиття літака А-50: аналітики дали відповідь, чому в РФ брешуть про "дружній вогонь"

Росії вигідно брехати, що літак А-50 збив "дружній вогонь" їхньої ППО, кажуть аналітики/ колаж: Главред, фото: міноборони РФ, скрін

У Росії почали говорити, нібито цей літак збило російське ППО "дружнім вогнем". Аналітики сказали, яка користь для окупантів від того, щоб брати вину на себе.

Після того, як українські сили збили рідкісний російський літак-розвідник А-50У ввечері 23 лютого, російські блогери почали активно поширювати теорію, нібито це повітряне судно могло бути збите "дружнім вогнем" російської ППО.

При цьому блогери країни-агресорки РФ звинувачують російських військових у системних проблемах і закликають їх вирішити, щоб уникнути подальших інцидентів дружнього вогню. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) пояснили, чому в РФ так гучно заговорили про можливий "дружній вогонь", і яка від цього користь для російських окупантів.

Аналітики зазначають, що такі зусилля спрямовані "на деморалізацію українців і переконання росіян у тому, що перемога забезпечена".

"Двічі збиті Україною російські літаки стратегічного призначення з різницею в кілька тижнів серйозно підривають цей російський наратив. Ентузіазм мілблогерів у приписуванні приголомшливої некомпетентності власним російським ППО – єдине можливе пояснення численних випадків, коли "дружній вогонь" збивав літаки, допомагаючи координувати дії самих ППО – дивний", – зазначили аналітики ISW.

Збиття російського літака-розвідника А-50У

Нагадаємо, українські сили знищили російський літак А-50 ввечері у п’ятницю, 23 лютого. Знищення А-50 офіційно підтвердив командувач Повітряними силами ЗСУ Микола Олещук. Він подякував усім, хто забезпечив такий результат.

Розвідка розкрила деталі, як бійці армії України знищили новий А-50У окупантів. Росія використовувала літак-розвідник А-50У для наведення ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації, розповіли у Головному управлінні розвідки.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що російський літак А-50 збили завдяки маріупольським партизанам. Літак А-50 вартістю 330 мільйоні доларів вдалось збити за допомогою партизанів в Маріуполі. Вони відслідковували місцезнаходження російських бортів.

У Defense Express розкрили, чим насправді збили А-50. Зазначається, що російський літак А-50 вдалося збити із зенітного ракетного комплексу далекого радіусу дії С-200. Значна віддаленість від фронту унеможливлює застосування ЗРК Patriot.

Читайте також:

Новини заразКонтакти