РФ має бути зруйнована, червоних ліній немає: гучна заява президента Латвії

Едгарс Рінкевичс / Колаж: Главред, Фото: Facebook/edgars.rinkevics, epochtimes.ru

Едгарс Рінкевичс підтримав позицію президента Франції Еммануеля Макрона.

Європейські країни не повинні боятися Росії, а Захід не повинен боятися проводити червоні лінії, заявив президент Латвії Едгарс Рінкевичс.

"Ми не повинні проводити червоні лінії для себе, ми повинні проводити червоні лінії для Росії і не боятися їх проводити. Україна повинна перемогти, Росія повинна бути переможена. Russia delenda est!", - написав він у Х (колишній Twitter).

Водночас він підтримав президента Франції Еммануеля Макрона та його позицію, який днями закликав європейські країни більше допомагати Україні та ЗСУ.

Додамо, що фраза "Russia delenda est!" за аналогією з латинським виразом Carthago delenda est ("Карфаген має бути зруйнований") перекладається як: "Росія має бути зруйнована".

Риторика Макрона щодо війни в Україні різко змінилася

Французький лідер Еммануель Макрон ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну займав дуже «миролюбну» позицію щодо Москви, постійно закликаючи сторони до «діалогу».

Ба більше, Макрон наполягав, що Путіну в цій війні слід «зберегти обличчя», натякаючи на територіальні поступки країні-агресорці, що відверто не подобалося ні Києву, ні західним союзникам.

Але після виснаження у ЗСУ ресурсів (техніки та боєприпасів) через допомогу США, що скоротилася, Макрон перемкнувся на «войовничу позицію» - першим у НАТО заговорив про введення в Україну військ Альянсу.

Серед причин, які спонукали Макрона піти на такий крок, експерти називають зростання тиску на Францію з приводу недостатньої допомоги Україні з боку США та Німеччини.

Відправлення західних військ в Україну

Війська НАТО можуть перекинути в Україну, вважає президент Франції Еммануель Макрон. Він пообіцяв докласти необхідних зусиль для того, щоб російські окупанти не виграли війну.

Обговорення участі військ НАТО у війні в Україні - позитивний сигнал, сказав президент Володимир Зеленський. Гарант очікує, що обговорить цю ініціативу з Макроном у середині березня.

Ракет Taurus і військ ФРН в Україні поки що не буде, сказав міністр оборони Борис Пісторіус. Берлін, як і раніше, побоюється стати, мовляв, учасником війни з Росією.

Інші новини:

Новини заразКонтакти