"Режим захитався": 91% росіян більше не відчувають гордості за Путіна

91% росіян більше не відчувають гордості за Путіна / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео

За даними російських соціологів, лише 9% російських громадян все ще пишаються правлінням диктатора Володимира Путіна та задоволені російським урядом.

Навіть при зусиллях російської державної пропаганди, яка прагне відтворити образ армії, війни та президента як символу гордості, виявилося, що це марні зусилля. Згідно з опитуванням, проведеним ВЦВГД (Всеросійським центром вивчення громадської думки) в січні, менше 10% росіян відчувають гордість за Володимира Путіна, російські збройні сили та їхні дії на українському фронті.

Дослідження також показало, що лише 52% росіян відчувають "почуття гордості", коли "думають про Росію". Тільки 9% пишаються президентом і урядом. Щодо військових досягнень, лише 5% відчувають гордість за так звану "вторую армію" та російську зброю, а 8% - за "перемоги в СВО". Ідея повернення втраченої могутності на міжнародній арені також не знаходить масового відгуку, оскільки лише 9% відчувають гордість за "статус на міжнародній арені" та "зовнішню політику".

Культ Великої Вітчизняної війни, який активно насаджується російською пропагандистською машиною виявився ще менш популярним, лише мізерні 2% респондентів відчувають гордість за перемогу над фашистською Німеччиною в 1945 році.

Таку ж кількість, за даними ВЦВГД, відчувають "гордість" за "традиції та цінності", які Кремль просуває як нову основу державної політики. Лише 1% респондентів назвали предметом гордості російську медицину, технології та "порядок у країні".

Всього за два роки війни кількість громадян, які "пишаються" Росією, за даними ВЦВГД, зросла лише на 3 відсоткових пункти. Приблизно така ж кількість, 2,5%, є похибкою вимірювань, згідно з методологією опитування.

Найчастіше "гордість" за Росію висловлюють літні пенсіонерки: серед жінок і респондентів, які старші за 60 років, такі відповіді складають 56%.

Розчарування в Росії відчувають 6% респондентів, і це число зросло на 2 відсоткових пункти в порівнянні з 2022 роком. Про почуття сорому за країну заявили 3% опитаних, і ця частка за останні два роки залишилася незмінною, випливає з даних ВЦВГД.

Російський опозиційний журналіст Олександр Невзоров у своєму Telegram-каналі відзначив, що ці цифри свідчать про те, що путінський режим в Росії захитався.

"Якщо вже ВЦВГД, який вічно повзає "на череві", зважився на публікацію таких даних, то неминучі глибинні процеси відбуваються швидше і страшніше, ніж сподівався Кремль", - вказує він.

Невзоров наголошує на тому, що путінський режим сподівався доробити всі окупаційні оборудки до того моменту, коли антивійськовість стане трендом і модою. Проте, ці очікування, схоже, не виправдалися.

"Цілком можливо те, що галасливі й агресивні "завоєнщики" стають абсолютною меншістю", - резюмував журналіст.

Ситуація в Росії

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, удари, які ставилися по Бєлгородській і Курській областях протягом останніх двох років, не змогли викликати достатньої нестабільності в Росії, щоб місцеве населення виразило бажання змінити режим. Проте, удари, спрямовані безпосередньо на територію Москви, можуть обмежити здатність Росії продовжувати війну. Про це розповів політичний експерт і керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.

Деякі регіони Росії можуть в майбутньому відокремитися і стати незалежними. Народний депутат України Богдан Яременко вказав, з яких регіонів це може початися.

Масштабні протести в Росії можуть пришвидшити розпад країни, особливо коли внутрішні структури у Кремлі почнуть боротися між собою. Дипломат Володимир Огризко порівняв потенційний розпад РФ з розвалом СРСР.

Інші новини:

Новини заразКонтакти