Обговорили досягнення миру в Україні: Блінкен зустрівся з главою МЗС Індії

Ентоні Блінкен провів зустріч із Субраманьямом Джайшанкаром у Токіо / Фото: x.com/SecBlinken

На зустрічі з Джайшанкаром Блінкен наголосив на важливості "справедливого та міцного миру" для України.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Токіо 28 липня провів зустріч із міністром закордонних справ Індії Субраманьямом Джайшанкаром.

"Зустрівся з міністром закордонних справ Індії, щоб поглибити співробітництво США та Індії та підтвердити нашу спільну прихильність регіональному миру, безпеці та процвітанню", - написав глава американської дипломатії в соцмережі Х.

Як зазначає видання Reuters із посиланням на Держдепартамент, Блінкен у неділю на зустрічі з Джайшанкаром наголосив на важливості "справедливого і міцного миру" для України.

Обговорення відбулося на тлі запланованого візиту в Україну прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді.

У дописах у соцмережах Блінкена і Джайшанкара згадується про їхню зустріч, але не вказується тема війни в Україні.

Відносини України з Індією

Індія утримується від прямої критики країни-агресора Росії за вторгнення в Україну та закликає обидві країни врегулювати конфлікт шляхом діалогу та дипломатії.

З моменту вторгнення Нью-Делі чинив опір тиску з боку Заходу з проханням дистанціювання від Москви та посилався на свої давні зв'язки з РФ, а також економічні потреби.

За останні кілька років США намагаються поліпшити відносини з Індією на противагу Китаю, який посилює вплив у регіоні. Однак попри санкції, Індія продовжує торгувати з Росією.

У 2022 році індійські компанії почали масово скуповувати російську нафту, яка подешевшала через західні санкції. Крім того, Індія утрималася під час голосування в Генасамблеї ООН щодо засудження російського повномасштабного вторгнення в березні 2022 року, засудження анексії українських територій у жовтні 2022 року.

У березні 2024 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що відносини між Індією та Україною стали кращими, ніж вони були в перший рік повномасштабного вторгнення РФ.

"Можливо, нам в Україні хотілося б, щоб ці зміни були швидшими, яскравішими, але в Індії своя зовнішня політика, свої інтереси. Утім, якщо порівняти стан наших стосунків у перший рік повномасштабної війни і зараз, то відбулися позитивні зрушення", - сказав Кулеба.

Візит Моді в Україну - що відомо

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді планує відвідати Україну вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії. Візит заплановано на другу половину серпня. Про це повідомило видання WION з посиланням на індійських дипломатів.

Очікується, що візит індійського чиновника в Україну відбудеться в середині серпня, ймовірно, 23 числа. Дату візиту Моді підтвердили виданню кілька джерел у дипломатичних колах Делі.

Востаннє прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрівся із Зеленським у Хіросімі минулого року на полях саміту Великої сімки. Тоді Моді висловив "чітку підтримку Індії діалогу та дипломатії".

Нещодавно Нарендра Моді зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним. Прем'єр Індії міцно обійнявся з кремлівським диктатором і привітав його як "дорогого друга" саме в день, коли російські війська завдали удару по дитячій клініці "Охматдит" у Києві. Після цього Зеленський заявив, що візит Моді до Росії є нищівним ударом по мирних зусиллях.

Інші новини:

Новини заразКонтакти