Може, але не хоче: Китай здатний послабити і схилити Росію до переговорів - експерт

Путін, Сі Цзіньпін / Колаж УНІАН, скріншот YouTube

Китай має економічні важелі впливу, які вони поки задіяти не хочуть, вважає Ілля Куса.

Китай може запропонувати своє бачення війни, яку розв'язав диктатор Володимир Путін, але воно не дуже стикується ні з російськими, ні з українськими інтересами, вважає експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

В інтерв'ю Главреду він зазначив, що при цьому Китай може виступити посередником, але ця роль не передбачає врегулювання військового конфлікту – це, скоріше, інструмент, який можна і не використовувати.

"Звичайно, Китай може піти на глобальні домовленості з США і таким чином посилити тиск на РФ. Це в перспективі може послабити позиції Росії швидше, і, відповідно, швидше схилити її до переговорів. Але це безпосередньо залежить від розвитку відносин Китаю і США", - пояснив експерт.

Разом з тим, заявив Куса, немає жодних гарантій того, що після таких домовленостей війна одразу зупиниться.

"Китай безпосередньо не впливає на Путіна, і якось переконати його в ідеологічних установках його, природно, там не можуть. У них є економічні важелі впливу, які вони поки задіяти не хочуть – Китай, як і Сполучені Штати, все ще заробляють гроші в ряді секторів", - підсумував експерт.

Візит Сі Цзіньпіна до Москви

В кінці лютого видана The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомляло, що китайський лідер Сі Цзіньпін готується до поїздки в Росію в найближчі місяці. Під час цього візиту він, зокрема, хоче дати поштовх мирним переговорам України та країни-агресора РФ щодо війни.

13 березня видання Reuters з посиланням на джерела повідомило, що глава КНР Сі Цзіньпін планує наступного тижня відвідати Росію і провести зустріч з російським диктатором Володимиром Путіним. Як пише видання, плани візиту з'явилися на тлі пропозиції Китаю виступити посередником у досягненні миру в Україні, що було зустрінуто скептично на Заході, враховуючи дипломатичну підтримку Росії з боку Китаю.

Також у ЗМІ повідомили, що напередодні візиту глави КНР китайська сторона намагається прозондувати, на які поступки готовий диктатор РФ у конфлікті з Україною. При цьому російські еліти сподіваються, що Китай просто не дасть Росії програти, а як буде виглядати "виграш" або "нічия" вже неважливо.

Вам може бути цікаво:

Новини заразКонтакти