Конфлікт між Пригожиним і Міноборони РФ посилився: "кухаря Путіна" поставили на місце - ISW

Кремль поставив Пригожина на місце / сайт Кремля, соцмережі

Російський диктатор Путін відкрито приписав успіх на передовій Міністерству оборони Росії.

Кремль продовжує публічно оскаржувати твердження Євгена Пригожина про те, що сили ПВК "Вагнера" несуть виключну відповідальність за захоплення Соледара в Донецькій області 12 січня. Президент Росії Володимир Путін приписав успіх на передовій Міністерству оборони Росії. Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Заява Путіна транслювалася в прямому ефірі по державному телебаченню та, ймовірно, була навмисною спробою підірвати вплив Пригожина в російському інформаційному просторі, враховуючи, що раніше Путін утримувався від коментарів про тактичні успіхи в Україні», - йдеться в повідомленні.

Аналітики зазначають, що можливо Путін також прагнув продемонструвати, що він зберігає контроль над традиційними російськими ЗМІ, в той час як Пригожин продовжує нарощувати аудиторію в Telegram та інших соціальних мережах. Міноборони Росії, в свою чергу, також продовжувало повідомляти про те, що штурмові загони Південного військового округу (ПВО) Росії та російські повітряно-десантні війська атакують українські позиції навколо Бахмута, та, ймовірно, навмисно виключило згадку сил Вагнера в своєму щоденному брифінгу від 15 січня.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков побічно звинуватив Пригожина в навмисному викритті конфлікту між Міноборони Росії та "Вагнером" в російському інформаційному просторі. Пєсков спробував спростувати повідомлення про конфлікт між Пригожиним і Міноборони Росії, заявивши 16 січня, що ці повідомлення є «продуктами інформаційних маніпуляцій». Пєсков, однак, додав, що хоча більшість таких маніпуляцій виходить від «ворогів» Росії, у Кремля є «друзі», які також поводяться аналогічним чином.

"Заява Пєскова могла бути негласно адресована Пригожину, чия критика Міноборони Росії стає все більш нахабною. Пєсков також продовжив спроби Путіна підірвати зусилля Вагнера з просування версії про те, що тільки сили Вагнера несуть відповідальність за захоплення Соледара, зазначивши, що росіяни будуть пам'ятати як російських військовослужбовців, так і сили Вагнера за їхні досягнення», - зазначають аналітики.

Тим часом Пригожин продовжує свої зусилля з підриву довіри до Міноборони Росії і до пов'язаних з Путіним діячів. Пригожин прямо відповів на заяву Пєскова в інтерв'ю на питання про конфлікт Міноборони з Пригожиним, заявивши, що у нього немає підстав не довіряти Пєскову.

"Пригожин міг би легко спростувати повідомлення про конфлікт, просто спростувавши їх, але продовжив свою тактику використання свідомо розпливчастих повідомлень, щоб викликати більше дискусій в російському інформаційному просторі, що в кінцевому підсумку було спрямоване на підрив довіри до МО і Путіна. Пригожин також вручив медалі вагнерівцям за взяття Соледара 15 січня, в тому числі символічно нагородив бійця, який раніше отримав від Путіна медаль за відвагу», - пишуть дослідники.

Як повідомляв Главред, днями ватажок бойовиків ПВК "Вагнер" Євген Пригожин влаштував скандал з російською армією. За словами Пригожина, у його угруповання бойовиків "постійно намагаються вкрасти перемогу".

Раніше Міноборони Росії раптово заявило про нібито повну окупацію українського міста Соледар. Окупанти заявили, що "захоплення" Соледара проводилося армією РФ і розхвалили ракетні війська і артилерію, які нібито теж важко працювали для окупації міста. Про "ПВК Вагнер" і Пригожина в заяві Міноборони не згадали.

В Україні категорично спростовують інформацію про окупацію Соледара. Представник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий зазначав, що у Соледарі йдуть важкі бої та інформація росіян про окупацію не відповідає дійсності.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти