"Чорний понеділок": російські акції впали на тлі можливого визнання "ЛДНР"

Ринок рубля обрушився / © fotolia.com, grechka27

На тлі тривожних новин долар також показав різке зростання, злетівши до 78,7 рублів.

Ринок російських акцій обрушився до рівня листопада 2020 року через новини про можливе визнання Росією" "ДНР" (террористическая организация. - ред.) " і "ЛНР", повідомляє Abnews.

Серед інших причин обвалу індексу РТС і Мосбіржі «Інтерфакс» називає загострення конфлікту між Росією і Україною, а також обстріли на Донбасі. При цьому обсяги торгів зросли до рекордних значень, досягнувши 505 млрд рублів.

Торги закрилися на індексі Мосбіржі, що дорівнює 3036,88 пунктам. Падіння склало близько 10,5 %. Індекс РТС же впав ще нижче - 1207,5 пунктів (-13,2 %). Найбільше постраждали так звані "блакитні фішки", які подешевшали в середньому на 18,3 %.

На тлі тривожних новин Долар також показав різке зростання, злетівши до 78,7 рублів.

За підсумками сьогоднішніх торгів подешевшали акції: «Аерофлоту» (-15,8%), ВТБ (-17,3%), «Газпрому» (-10,1%), «Норнікеля» (-5,8%), «Інтер РАО» (-10%), «Лукойлу» (-6,9%), «ММК» (-8,9%), «МТС» (-4,7%), «магніту» (-9,8%), «Мосбіржі» (-8,2%), «НЛМК» (-8%), «Роснефти» (-18,3%), «Ростелекома» (-7,5%), «РусГідро» (-8,4%), «Ощадбанку» (-16,9% і -17,1% «префи»), «Северсталі» (-6,2%), «Сургутнефтегаза» (-10,3%), «Татнафти» (-9,6%), «ФСК ЄЕС» (-13,2%).

Україна вимагає гарантій безпеки в рамках Будапештського меморандуму

Секретар РНБО Олексій Данілов у грудні минулого року зробив заяву про те, що підписання Будапештського меморандуму стало обманом для української держави. На думку чиновника, Києву повинні надати компенсацію за відмову країни від ядерної зброї.

У лютому цього року три президенти України-Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко-закликали держави, які підписали "Будапешт" і є гарантами виконання документа, зупинити російську агресію. Вони зазначили, що тільки таким чином країни зможуть довести, що договір не був обманом Києва.

Президент Володимир Зеленський 19 лютого в ході Мюнхенської конференції з безпеки оголосив про те, що Київ ініціює консультації з країнами-підписантами Будапештського меморандуму. Якщо дискусія не відбудеться, або на Заході так і не приймуть рішень щодо гарантій безпеки для України, Київ поставить під сумнів дію документа.

Читайте також:

Новини заразКонтакти