"Дуже невдалий символ": історик пояснив значення "Z" і "O" на російській техніці

24 травня 2022, 14:13
Після закінчення війни ця символіка буде сприйматися світом як злочинна, пояснив експерт.
'Дуже невдалий символ': історик пояснив значення 'Z' і 'O' на російській техніці
Історик пояснив значення " Z "і" O " на російській техніці / скріншот

Російська військова техніка, яка зараз знаходиться на території України, промаркована символами V і Z.

На початку все починалося як звичайне маркування, але згодом їй спробували надати більш глибокий зміст, розповів в чаті на Главреді народний депутат України, історик, екс-директор Українського інституту національної пам'яті, боєць територіальної оборони Володимир В'ятрович.

"Втім, обрана символіка - дуже невдалий вибір, тому що у багатьох вона асоціюється з нацистською. І чим більше Росія намагається вкласти в цю символіку свій ура-патріотичний зміст, тим більше огиду це викликає у світу", - пояснив в'ятрович.

відео дня

Він нагадав, що наш парламент прийняв рішення про заборону цієї символіки. Так само чинять і інші парламенти у світі.

читайте такожСимволи Z і V на військовій техніці окупантів: що можуть означати знаки найбільшої війни 21 століття в Європі"Переконаний, що після закінчення війни ця символіка буде сприйматися світом як злочинна. Бо важливо не стільки саме зображення, скільки те, що воно означає І до яких дій спонукає. Свого часу і свастика була древнім індійським або арійським символом, що не несли в собі ніякого негативу, але його використання Третім рейхом, нацистами зробило його однозначним символом зла, забороненим законодавством більшості країн світу", - підсумував В'ятрович.

Раніше журналіст Дмитро Гордон вирішив показати, звідки ж з'явилася ідея використання саме цих символів. Обійшлося без сюрпризів. На опублікованих кадрах з радянського фільму, ці букви були на формі фашистів і на будівлях за часів нацистської Німеччини.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти