Зеленський вирушив у Брюссель з особливою метою: "Треба завершити цю війну справедливо"

17 жовтня 2024, 09:24оновлено 17 жовтня, 10:47
118
Український президент візьме участь у спеціальному засіданні Європейської ради і представить План перемоги.
Флаг Евросоюза, флаг Украины, Владимир Зеленский
Зеленський вирушив у Брюссель з особливою метою/ коллаж: Главред, фото: УНІАН, Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський вирушив у Брюссель. Там він візьме участь у спеціальному засіданні Європейської ради на рівні лідерів, а також представить План перемоги, який є інструментом примусу країни-агресорки Росії до миру.

Про це глава Української держави повідомив у відеозверненні. Він зазначив, що нам треба завершити цю війну справедливо.

"Зараз – у дорозі в Брюссель. Буде спеціальне засідання Європейської ради. На рівні лідерів. Я представлю План перемоги – наш інструмент примусу Росії до миру. Всі лідери Європи почують, як треба посилити наші позиції. Нам треба завершити цю війну справедливо", – наголосив Зеленський.

відео дня

Він подякував президенту Євроради Шарлю Мішелю за запрошення для України взяти участь.

"Будуть також зустрічі у Європарламенті – і з президенткою Робертою Мецолою, і з головами політичних груп у Європарламенті. Буде зустріч із Марком Рютте, Генсеком НАТО. А також ми готуємося до засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони. Головне – більше захисту для України зараз, перед зимою", – сказав президент України.

Владимир Зеленский
Володимир Зеленський/ скрін

Дивіться відеозвернення Володимира Зеленського:

Зеленський обговорив з Байденом наступні пакети допомоги

Президент України також розповів, про що говорив із президентом США Джо Байденом ввечері у середу, 16 жовтня.

"Вчора ввечері я говорив з президентом Байденом. Багато дуже питань. Вдячний за пакет підтримки. 425 мільйонів доларів обсяг. Це ППО – пріоритет особливий, зброя для наших воїнів. Ми обговорили також наступні наші пакети. Президент Байден дав мені слово, що найближчим часом пакети будуть реалізовані", – розповів Зеленський.

Лідери держав також говорили про далекобійну зброю і про засідання у форматі "Рамштайн", яке повинне відбутися за кілька тижнів.

"Також говорили про те, як наші команди працюватимуть за пунктами Плану перемоги, те, що має нам допомогти і на фронті цими тижнями, і дуже очікуємо підтримку заради наших східних напрямків. План перемоги – це і про нашу дипломатію, про мир завдяки силі, який має привести нас до справді результативного Саміту миру. Зараз будуть дуже активні тижні в роботі з нашими партнерами", – підсумував глава Української держави.

Що таке план перемоги Зеленського?

План перемоги Зеленського - мирний план, який президент України Володимир Зеленський презентував під час візиту до США президенту Джо Байдену та двом кандидатам на президентське крісло в Білому домі - демократці Камалі Гарріс і республіканцю Дональду Трампу.

За даними The Times, план, насамперед, передбачає надання Україні довгострокових гарантій підтримки з боку Заходу. При цьому гарантії мають бути такими, щоб від них не могла відмовитися нова адміністрація США в разі потенційної перемоги на виборах Дональда Трампа.

Зеленський вирушив у Брюссель з особливою метою: 'Треба завершити цю війну справедливо'
5 пунктів Плану перемоги України/ Інфографіка: Главред

План перемоги України – що відомо

У середу, 16 жовтня, Володимир Зеленський представив План перемоги в Раді – він розповів, які пункти цей план містить. Перший пункт плану – вступ України до НАТО, другий – про оборону нашої держави і потрібну для цього зброю, третій – стримування російської агресії, четвертий стосується стратегічного й економічного потенціалу України, який РФ намагається регулярно знищувати, п’ятий стосується післявоєнного часу.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк розкрив, про що йдеться у таємних додатках плану перемоги. У плані перемоги чітко зафіксовано "логіку фіналу війни", логіку того, що треба зробити, заявив Михайло Подоляк.

Нагадаємо, у США відреагували на представлення Зеленським Плану перемоги України. Вашингтон продовжує обговорювати з Києвом План перемоги, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер. При цьому він не став уточнювати, які пункти і положення в ініціативі підтримує американська сторона.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти