Зеленський оцінив ризик атаки "вагнерівців" на Україну з боку Білорусі

Володимир Зеленський розповів про втрати ПВК "Вагнер" в Україні Колаж: Главред, фото: УНІАН, фото: 1 ОБрСпН імені Івана Богуна, росЗМІ

Захисники України знищили 21 тисячу найманців ПВК "Вагнер", ще 80 тисяч були поранені, розповів президент.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що захисники України знешкодили 100 тисяч найманців ПВК "Вагнера". Тепер "вагнерівці" їдуть до Білорусі, проте навряд чи спробують атакувати Україну з боку північного кордону. Про це глава держави сказав в інтерв'ю виданню El Mundo.

"Найпотужніша група ("вагнерівців", - ред.) перебувала на сході України (...) Вони були такі сильні, тому що у них не було іншого виходу, крім як атакувати. У них не було вибору, ні зупинитися, ні відступити вони не могли (...) Повернутися, не виконавши місії, було неможливо. Вони вбили багатьох своїх товаришів. У цьому був секрет їхньої сили. Решта російської армії не має мотивації та слабша за нас", - сказав Зеленський.

За словами президента, у ПВК "Вагнер" було дві категорії бійців: професійні найманці та мобілізовані з в'язниць, їхнє гарматне м'ясо.

"Всього наші війська знищили 21 тисячу осіб, а 80 тисяч були поранені. Це колосальні втрати, але це дає уявлення про те, наскільки численні такі угруповання на сході України. Хороша новина полягає в тому, що ми знищили найбільш мотивовану частину російських сил (...) Ліквідація стількох найманців також є частиною контрнаступу цієї гібридної війни. Настав час рухатися далі», - зазначив глава держави.

За словами президента, тепер "вагнерівці" їдуть до Білорусі та можуть створювати загрози.

"Якщо вони хочуть сформувати наступальний кулак або диверсійні групи з цими злочинцями, щоб діяти на польських кордонах, ми скоро дізнаємося», - сказав Зеленський.

При цьому президент вважає малоймовірним, що найманці Пригожина будуть атакувати Україну з боку Білорусі.

"Є багато людей, які підтримували Пригожина в соцмережах під час бунту, а це означає, що вони програють війну і звинувачують один одного. Вони шукають винних за свої поразки в Україні. Ми повинні скористатися цією ситуацією, щоб відкинути наших ворогів з нашої землі. Ми вважаємо, що сьогодні вони вже не здатні нічого серйозного зробити проти України, але ми будемо стежити за ними на цьому північному кордоні», - резюмував Зеленський.

Втрати ПВК "Вагнер" в Україні

Президент США Джо Байден заявив, що українські військові майстерно відбивали атаки ворога і утримували свої позиції в Бахмуті. У цих запеклих боях ЗСУ "перемололи" майже 100 тисяч окупантів.

Речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що під час оборони Бахмута Збройні Сили України завдали непоправних втрат бойовикам з приватної військової компанії "Вагнер" попри те, що українські захисники не мали чисельної переваги на цьому напрямку.

Наприкінці травня в Інституті вивчення війни заявили, що дані про втрати російських окупаційних військ у Бахмуті заглушили "будь-який позитивний ефект від захоплення міста" і стали домінуючими в інформаційному просторі країни-агресора РФ.

Інші новини:

Новини заразКонтакти