Повітряні атаки Росії на Україну: куди ворог б'є і які цілі переслідує

Росія відновила удари по українській критичній інфраструктурі / Колаж: Главред, фото: pixabay, Міноборони РФ

Протягом тижня Росія тричі завдавала Україні ракетних ударів.

Останнім часом російські окупанти відновили удари по енергетиці України. Зокрема, як нарахував експерт Геннадій Рябцев, станом на 22 березня фахівцями було зафіксовано 59 влучань, зокрема, в в Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Кривому Розі, Хмельницькій, Івано-Франківській, Вінницькій, Львівській та Одеській областях.

На перший погляд, це суперечить найпопулярнішим прогнозам - багато аналітиків побоювалися цих атак в осінньо-зимовий період, коли критична інфраструктура через низькі температури була особливо вразливою. Але чи позбавлені нові удари росіян логіки? Читайте на Главреді.

Де був вибух сьогодні - куди цілилися окупанти в ніч на 24 березня

Сьогодні вранці під ударом опинилися Київська та Львівська області, нічні влучання БПЛА зафіксовано і в Дніпропетровській області.

Зі зведень місцевої влади випливає, що в березні 2024 року окупанти зосередили зусилля на ударах по енергооб'єктах, а також по об'єктах Нафтогазу.

За повідомленням Укренерго, ситуація зі світлом може погіршитися в Хмельницькій та Одеській областях. У Харкові все стабільно погано: місто ще не може відійти від попередньої атаки росіян на енергетичну інфраструктуру.

Повітряні сили пишуть про знищення 43 ворожих цілей. Загалом Росія випустила по Україні 29 крилатих ракет і 28 "Шахедів".

Основні характеристики "Шахедів" / Інфографіка: Главред

"Перший "енергетичний" удар у 2024 році"

Може з'явиться "слабкість" пов'язати поновлення ударів РФ по українській енергетиці з ударами ЗСУ по НПЗ Росії, але профільні аналітики схиляються до іншого пояснення. Те, що ворог навмисне цілиться саме по енергетичних об'єктах України, підтверджує військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Експерт, аналізуючи задіяні під час атак противником засоби ураження, робить висновки, що Україна все ще вразлива не тільки до ракетних ударів росіян, а й до ударів "Шахедів". На думку Коваленка, щонайменше 8 БПЛА ворога виконали завдання з відволікання наших ППО від ракет, які слідували потім.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний та економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Інший експерт - докторант ядерної програми Університету Осло Фабіан Гофман -у подкасті European Resilience Initiative Center видав кілька причин, чому РФ навесні повернулася до "енергетичного терору".

"Росіяни трохи змінили свою тактику. Вони все частіше намагаються (цілитися) не тільки по енергетичній інфраструктурі, а й по промислових об'єктах. Тобто, не тільки тероризують цивільне населення, а й працюють над систематичним зниженням можливостей України озброїти ЗСУ", - сказав Хоффманн.

Аналізуючи останні статистичні дані щодо збитих ракет і дронів, експерт не зовсім погодився, що українська ППО почала виснажуватися. Незважаючи на "багатовекторність" атак і їхню складність, причина "успішності" ударів РФ криється в іншому.

"Мені здається, що росіянам вдалося трохи адаптуватися, наприклад, відкоригувати маршрути прольотів тощо", - висловився він.

Водночас, зауважив Гофман, якщо вже й говорити про певне виснаження ППО, то воно може бути пов'язане з тим, що деякі пускові установки були або пошкоджені, або знищені. На ситуацію негативно вплинув і доведений до відома ворога дефіцит боєприпасів в української протиповітряної оборони.

"Це означає, що оператори протиракетної оборони повинні будуть визначати пріоритети, які типи цілей слід уражати негайно... оскільки вони не можуть це зробити в одну хвилину", - пояснив він.

Експерти погоджуються в головному - Росія використовує перевагу у кількості ракет і дронів на тлі критичної нестачі засобів захисту неба в ЗСУ і призупиненої допомоги від США.

Снарядний голод у ЗСУ

Українські військові говорять про серйозні побоювання через відсутність військової допомоги від США. Вони зазначають, що зараз сильно відчувається перевага російських окупантів, і вони вважають це "поворотним моментом" у війні, йдеться в публікації CNN.

Колишній командир батальйону "Айдар" Євген Дикий підтвердив, що загострення ситуації на фронті відбулося через накладення одразу двох проблем - дефіциту особового складу і снарядів.

"Ми стали просто жертвами Дональда Трампа і його прихильників, і через чиє блокування ми зараз не маємо снарядів великих калібрів", - сказав він.

Як захистити міста-мільйонники

Наразі надійний купол створено лише навколо Києва - із західних і переобладнаних під натівські БК радянських засобів ППО. Про інші міста, які так само само потерпають від регулярного повітряного терору росіян, поки що не йдеться.

За словами Коваленка, Україна могла б протиставити російсько-іранським дронам гарматні ЗСУ Gepard, ЗСУ-23-4 "Шилка", 2К22 ЗРПК "Тунгуска", зенітно-ракетні Сготаlе, Alvis Stormer, Стріла-10, "Оса", L3Harris VAMPIRE та низку інших.

Також стандартом уже стали комплекси РЕБ і мобільні групи перехоплення. А допомогти вирішити проблему з важкопрохідністю останніх могли б легкі турбогвинтові штурмовики або легкі ударні вертольоти.

ЗРК "Бук", NASAMS, IRIS-T можуть перехоплювати "Калібри". Проблему з нестачею БК до "Бука" могла б вирішити модернізація комплексу під пуск ракет Sea Sparrow. Найскладнішими для знищення засобами ППО залишаються ракети окупантів номенклатури Х-101/555/55.

Чи чекати нових ударів РФ по Україні найближчим часом

Вочевидь "вісь зла" з Росією та Іраном виготовляє більше зброї, зауважує Гофман, зокрема ракет і дронів, ніж колективний Захід, що необхідно негайно змінювати.

На цьому загальному "невеселому" тлі Сполучені Штати залишаються єдиним постачальником необхідних Україні систем Patriot. А оскільки США фактично припинили Україні постачати боєприпаси до цих ЗРК, зростає ймовірність зниження ефективності протиповітряної оборони перед новими атаками росіян. Що, на думку експертів, РФ враховує і використовує.

Експерт Геннадій Рябцев же в інтерв'ю Главреду висловив упевненість, що ці атаки продовжуватимуться, але будуть не такими масованими, бо зараз росіяни випустили все, що могли.

Матеріал підготувала: Яна Ставська

Новини заразКонтакти