Українцям загрожує відключення газу: кого і за що можуть покарати

/ ua.depositphotos.com

Юристи виділяють ряд основних причин, які можуть стати підставою для відключення газу.

В Україні існує ймовірність відключення абонентів від поставок природного газу, розповіла адвокат Віра Тарасенко.

Причини відключення газу вказані в главі 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, пише вона в матеріалі на порталі Протокол.

За що можуть відключити газ

Разом з тим юристи також виділяють ряд особливих причин, які можуть стати підставою для відключення газу:

Що робити, якщо "відрізали" газ?

Адвокат пояснила, що насамперед потрібно з'ясувати причини відключення, вимагати акт про відключення, де вони вказані. Якщо акт про відключення не дають, пишіть письмовий запит з вимогою письмової відповіді. Якщо немає відповіді, телефонуйте на гарячу лінію, вимагайте відповіді на запит.

Не можна ні в якому разі підключатися назад самостійно. Це буде вважатися несанкціонованим втручанням з Вашого боку і штрафи за ці дії платити вам.

Читати такожЦифри в платіжках злетіли на 500 гривень: в Україні рекордно подорожчала доставка газуЯкщо виникло якесь конфліктне питання з газопостачальною організацією, фотографії всього вашого газового обладнання з відображенням дати і часу на фото зробіть заздалегідь, і зберігайте їх у себе на випадок раптового візиту і неправомірних штрафів.

Чи можуть відключити газ за несплату?

Так, але про це повинні письмово попередити мінімум за 3 дні і дати термін для оплати заборгованості. Все це зазначено в п.21 розділу ІІІ Правил постачання природного газу. Але попереджати заздалегідь повинні лише якщо відключення проходить за несплату, якщо за іншими – цього не потрібно.

"Насправді порядок відключення газу порушують дуже часто. Але, на жаль, просто посилаючись на формальні порушення, вкрай важко виграти суд або виправити ситуацію. Все одно у споживача повинні бути інші серйозні причини, щоб посилатися на свою правоту, наприклад, незаконність і неправильність нарахувань, або оплата боргу, або відсутність ознак втручання", – зазначає експерт.

До речі, відключити газ під час карантину також мають право. Це обмеження на відключення під час карантину знято з 20 серпня.

Вона уточнила, що найдієвіший метод – це суд. Він найбільш тривалий і складний. Але у випадках несанкціонованого втручання він практично єдиний, який може дати результати.

Тарасенко резюмувала, що якщо питання дрібне – про оплату невеликого боргу і витрат на підключення, то краще вирішити його мирно. Якщо ж питання більш масштабний, краще налаштуватися на тривалу боротьбу і звернутися до фахівця.

Читайте ще:

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти