Удари HIMARS і Storm Shadow: ЗСУ битимуть по двох областях РФ – прогноз

/ Колаж: Главред, фото: СтратКом ЗСУ, 81 окрема аеромобільна бригада, facebook.com/musiienkoua

ЗСУ на першому етапі можуть бити по ворогу кількома видами озброєнь, каже Олександр Мусієнко.

Після схвалення Заходом ударів України іноземною зброєю по території РФ щонайменше варто чекати найближчими годинами на удари по скупченню ворога в Бєлгородській і Курській областях, заявив військовий і політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Як зазначив він в ефірі інформаційного телемарафону, ворог формує свої угруповання за 10-15 км від кордону з Україною.

"Треба їм продемонструвати, що так вони поводитися більше не зможуть. Я думаю, що так і діятимуть наші Сили оборони", - каже експерт.

При цьому він не виключив, що ЗСУ на першому етапі можуть бити по ворогу видами озброєння, які є, у 50-кілометрову зону.

"Для цього є, виходячи з того, що повідомляють, системи HIMARS - одразу кажу, з поправкою на ракети GMLRS на 80 км, тому що HIMARS застосовує і ATACMS, але з ними складніше. Друге - це артилерія, практично вся, яка є, її можна застосовувати. Наступне - можна застосовувати авіацію, це британці і французи, SCALP і Storm Shadow", - сказав співрозмовник.

Водночас він вважає, що згодом Захід може розширити список об'єктів і територій у РФ, по яких партнери дозволять Україні завдавати ударів.

"На це потрібен час. Захід зараз подивиться на реакцію, що Росія не біжить застосовувати ядерну зброю, і почнуть далі дозволяти. Тому що зараз це поки що ті об'єкти, які застосовуються для нападу безпосередньо або планується застосувати, тобто війська, артилерія, системи С-300, які є на прикордонному, склади з боєприпасами, їх можна вражати", - додав Мусієнко.

Удари західною зброєю по РФ - головні новини за темою

Раніше повідомлялося, що США дозволили Україні бити HIMARS по Росії в прикордонні Харківської області. Однак далекобійними ракетами ATACMS наносити удари по російській території, як і раніше, заборонено.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський підтвердив, що США дозволили бити американською зброєю по Росії в прикордонні. За даними газети Wall Street Journal, ЗСУ можуть застосовувати не тільки HIMARS, а й GMLRS, а також інші артилерійські установки.

Як повідомлялося раніше, Німеччина дозволила Україні використовувати німецьку зброю в прикордонні Харківської області. Як стверджують журналісти Bild, можна буде застосовувати гаубиці Panzerhaubitze 2000 і РСЗВ Mars II. На дальності - не більше 40 кілометрів.

Хто такий Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко - блогер і експерт. Є головою недержавної організації «Центр військово-правових досліджень». Виступає в якості експерта в ефірах телеканалів, пише My.ua.

Інші новини:

Новини заразКонтакти