Союзники готують Україну до нового контрнаступу: західні ЗМІ назвали терміни

ЗСУ можуть піти у новий контрнаступ / Колаж: Главред, Фото: 14 ОМБр Романа Великого, ОПБр імені гетьмана Богдана Хмельницького

Захід зміцнює військову промисловість напередодні ймовірної перспективи затяжної війни на виснаження.

Боротьба за звільнення захоплених РФ територій України може бути тривалою. При цьому західні військові і політики починають замислюватися щодо весняного наступу ЗСУ у 2024 році.

У матеріалі The Wall Street Journal йдеться про те, що глава американського Генштабу Марк Міллі та інші військові чиновники застерігають, що на швидкі успіхи, які були досягнуті в минулому році, не треба сподіватися.

"Я дійсно думаю, що в адміністрації розуміють, що Україна найближчим часом не поверне всю свою територію", – цитується екс-представник США в НАТО Іво Даалдер.

При цьому на Заході вже розуміють, що не залишається шансів на те, щоб змусити диктатора Володимира Путіна піти на переговори в результаті прориву ЗСУ, йдеться в статті.

Перспективи нового контрнаступу ЗСУ

Підкреслюється, що Росія зміцнює лінії оборони на захоплених територіях, збільшуючи чисельність військ і нарощуючи виробництво боєприпасів і зброї. Захід також зміцнює військову промисловість і виникає перспектива затяжної війни на виснаження.

"Ця війна може стати схожою на корейську, швидкі маневри на фронті в перші місяці, а потім відносна стабільність", – вважає Дмитро Горенбург, експерт аналітичного центру, пов'язаного з Пентагоном.

Автори статті не виключають, що навіть якщо до кінця літа ЗСУ не здійснять прориву, Україна може продовжити боротьбу до зими. Дощ і сніг можуть уповільнити операції з використанням важкої техніки, але українські сили довели свою найбільшу ефективність завдяки мобільним групам.

"Українська армія продовжує адаптуватися швидше російської", - додав Гордон Девіс, колишній заступник генерального секретаря НАТО.

Раніше екс-командир Айдара розповів про прорив ЗСУ на півдні. Підрозділи Збройних сил України вже підійшли до другої лінії оборони окупантів РФ в районі Роботино, Старомайорського та Орехово, подолавши першу лінію оборони росіян.

Нагадаємо, ЗСУ просунулися на 16-19 км і досягли "тактично значущого" прогресу. Захисники України просунулися на двох основних напрямках і рухаються до Азовського моря. Це змусило РФ перекидати свої війська з інших напрямків.

Раніше повідомлялося про те, що ЗСУ успішно контратакують на Запоріжжі. На Мелітопольському та Бердянському напрямках Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію.

Читайте також:

Новини заразКонтакти