"Потенційні вбивці дідусів і бабусь": медик закликав не пускати дітей до пенсіонерів

Медик закликав не пускати дітей до пенсіонерів у період локдауну / УНІАН

Невакциновані пенсіонери є найбільш вразливою мішенню для коронавірусу, їх слід захистити від зайвих контактів, в тому числі з онуками.

Людей старшого віку, які не були щеплені від коронавірусу, на період локдауну слід по можливості обмежити в переміщеннях. Рекомендується також не допускати контактів літніх родичів з дітьми, заявив колишній головний санітарний лікар України Сергій Бережнов.

В інтерв'ю OBOZREVATEL він зазначив, що найкращим захистом від важких наслідків COVID-19 для літніх людей буде вакцинація. За його словами, саме "віковий контингент" людей, які не були щеплені, сьогодні заповнив лікарні та реанімації в Україні, потрапляючи туди з "обтяженими випадками" і навантажуючи медичну систему країни.

Щоб знизити навантаження, необхідно охопити вакцинацією якомога більшу кількість людей з груп ризику, насамперед старшого віку, підкреслив медик.

"Вакцинація цієї категорії людей зменшить навантаження на лікарні і на інтенсивну терапію. Потрібно хоча б один раз їх вколоти", - заявив він.

У цьому контексті він звернув увагу на те, що в умовах ажіотажу з вакцинацією в Україні, коли на щеплення шикуються черги, все ж переважна кількість цих людей – "відносно молоді".

"А тих, кому 60+ все одно меншість. Особливо тих, кому 70 років", - зазначив лікар.

Бережнов переконаний, що оскільки невакциновані пенсіонери є найбільш вразливою мішенню для коронавірусу, їх слід захистити від зайвих контактів, у тому числі з онуками.

"Якщо людині за 60, не треба шастати, вибачте на слові. Онуки - це потенційні вбивці дідусів і бабусь. Вони приносять їм віруси", - заявив лікар.

Він закликав мінімізувати ризик зараження і для тих людей старшого віку, які були щеплені.

"Бо в такому віці вже не настільки сильна імунна система, у них може бути маса інших захворювань", – пояснив Бережнов.

Нагадаємо, раніше керівник МОЗ Віктор Ляшко назвав ключову особливість чинної хвилі коронавірусу в Україні. За його словами, що 93% госпіталізованих не зробили щеплення від COVID-19.

Читайте також:

Автор: Адріана Бубновська
Новини заразКонтакти