Обіцяні США і Німеччиною ЗРК "Patriot" не врятують Україну від російських ракет - експерт

ЗРК Patriot, Валерій Коваленко / Вікіпедія, скріншот

Валерій Романенко впевнений, що нам потрібно набагато більше цих комплексів

Україні недостатньо двох систем ППО "Patriot", які США та Німеччини пообіцяли передати нашій країні, вважає авіаційний експерт, науковий співробітник музею НАУ Валерій Романенко.

В інтерв'ю Главреду він пояснив, що зараз ми не можемо вражати три типи ракет – Х-47м "Кинджал", Х-22 і С-300.

"Тобто аеробалістичні і ракети протиповітряної оборони, тому що через їх велику швидкість комплекси просто не встигають їх вражати. Нам обіцяно два "патріоти", по одному від США і Німеччини. Мінімум один SAMP-t, який є європейським аналогом цієї системи, і кілька NASAMS, які за умови вдалого розміщення теж здатні вражати ракети Х-22 і С-300, але не "Кинджал", - пояснив експерт.

Хто такий Валерій Романенко

Валерій Романенко - авіаційний експерт, науковий співробітник музею Національного авіаційного університету (НАУ).

Також він підкреслив, що нам потрібно набагато більше цих комплексів, але якщо зараз рівень знищення крилатих ракет досягає 70%, а в деяких випадках 80%, то тоді він може зрости до 90%, і з нуля до 20-30% – кількість збитих "Кинджалів", Х-22 і С-300.

"Радикально з цими двома комплексами нічого не зміниться – в основному, Х-22 і "Кинджали" як влучали, так і будуть. Тобто вони будуть проривати ППО, але кількість таких проривів буде меншою. Тому що в США, наприклад, таких комплексів близько 200, в Нідерландах з їх маленькою територією близько восьми таких комплексів. Два комплекси і дві додаткові пускові установки якісно картинку не змінять. Але шанси будуть, і якісь райони ми зможемо прикрити",-підсумував експерт.

Поставки комплексів Patriot в Україну

Відправлення Patriot планувалося в рамках пакету військової допомоги від США, оголошеного 21 грудня 2022 року. У січні за підсумками переговорів з президентом США Джо Байденом канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що Берлін також направить в Україну системи Patriot.

16 січня українські військові прибули до США для навчання застосуванню комплексів, того ж дня аналогічні навчання розпочалися у ФРН. Прем'єр Нідерландів Марк Рютте також говорив про намір передати Україні комплекси Patriot.

7 березня Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив - в Україну вже доставлені перші комплекси ППО Patriot. Але пізніше Міноборони Польщі у відповідь на інформаційний запит журналістів спростувало цю інформацію.

Там повідомили, що Блащак вказав, що завдяки зусиллям Польщі було прийнято рішення про передачу Patriot Україні, а твердження про отримання ППО може бути пов'язане з помилкою при перекладі його заяви.

Вам може бути цікаво:

Новини заразКонтакти