Лукашенко міг би вторгнутися в Україну: білоруський експерт назвав умови, необхідні для цього

Білорусь не зможе напасти на Україну / УНІАН, Reuters

Білоруським війська вистачить сил тільки для диверсії або розвідки.

Білорусь не зможе вчинити масштабний напад на Україну. Їм вистачить сил тільки на розвідку або диверсії. Про це заявив білоруський військово-політичний оглядач Ягор Лебядок, повідомляє "Європейська правда".

Білорусь могла б здійснити вторгнення, якби Росія досягла успіху на півдні України.

"Виходячи з картини світу військово-політичного керівництва Білорусі, це може бути підготовкою оборони до можливого вторгнення України. Я все більше приходжу до висновку, що заяви білоруської влади про реальність загрози вторгнення України – це не просто пропаганда для бабусь, а що вони дійсно живуть в цій картині світу", — сказав Ягор Лебядок.

Він додав, що вторгнення Білорусі неможливе без залучення непрофесійних військовослужбовців строкової служби. Це може викликати додаткову напругу всередині країни.

"Все, що теоретично могла б направити Білорусь - це сили спеціальних операцій, де є дві спеціально підготовлені офіцерські роти, можливо, щось ще можна виділити. Цього достатньо для проведення будь-якої розвідки або диверсії – але не більше. Або Білорусь може допомогти в проведенні поліцейської операції в захоплених російськими силами містах", - додав Лебядок.

Експерт також прокоментував наявність "Іскандерів" і С-400 на кордоні. Він зазначив, що зараз ця техніка не має жодного озвученого правового статусу.

"Однак заяви про продаж цієї техніки викликають сумніви. Справа в тому, що для Путіна вигідніше серйозне озброєння тримати в Білорусі під своїм контролем", — пояснює Лебядок.

Читати також"Наказ був відданий": Білорусь планувала вторгнутися в Україну - Тихановська

Війська Білорусь на кордоні з Україною

За останні два місяці на території Республіки Білорусь було зафіксовано пересування ракетних комплексів Іскандер до кордону з Україною. У РБ залишається російська військова техніка, яка може рухатися разом з білоруською колоною. Тривають запуски ракет з Білорусі по Україні.

24 травня в Генеральному штабі ЗСУ попередили про загрозу ракетних і авіаударів з території Білорусі. Згідно з відомостями військового командування, дивізіон ракет Іскандер-М переміщений в Брестську область. Звідти відстань до кордону з Україною становить 50 кілометрів.

26 травня Лукашенко заявив, що він наказав створити оперативне командування військами на кордоні з Україною. За його словами, з цього напрямку, мовляв, є загроза для Білорусі. Також він закликав відразу відправляти нові підрозділи до південного кордону.

Інші новини:

Новини заразКонтакти