Кривавий розстріл солдатів у Дніпрі: у ДБР озвучили основну версію трагедії

Стрілянина на Південмаші / Колаж Інфооматор, МВС України

Основною версією слідства є вчинення підозрюваним злочину через нестатутні стосунки.

Слідчі Державного бюро розслідувань розглядають три версії стрілянини на Південмаші у Дніпрі, де боєць Нацгвардії Артемій Рябчук розстріляв товаришів по службі.

Пресслужба ДБР назвала три основні версії.

Як повідомив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, основною версією слідства є вчинення підозрюваним злочину через нестатутні стосунки.

Також слідчі розглядають версію вчинення злочину у зв'язку з психічним захворюванням підозрюваного, його перебуванням у фізіологічному афекті.

За даними ДБР, третя версія - вчинення злочину за дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб з метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні тощо.

Рябчук їздив до Росії

Щоб перевірити цю версію були дані відповідні доручення управлінню СБУ в Дніпропетровській області.

Зокрема, слідчими встановлено факт відвідування підозрюваним Російської Федерації в 2019 році, де він перебував 2 тижні.

ДБР зазначили, що розслідування триває щодо низки кримінальних правопорушень, а саме:

Призначено 24 експертизи

Наразі слідчими ДБР перевіряються факти недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності керівництва військової частини де проходив службу підозрюваний.

З цією метою допитано 29 осіб, з яких 9 - військові службові особи військової частини 3021, у тому числі заступники командира частини, командири рот, відділень тощо.

Проведено обшук у військовій частині, в ході якого вилучено документи про порядок проходження служби, організації несення служби на території Південмаш, призначено 24 різних експертиз.

Читати також"Він повинен сидіти довічно": поранений у Дніпрі нацгвардієць шокував зізнанням про Рябчука

Розстріл нацгвардійцем людей у Дніпрі

У Дніпрі на території Південного машинобудівного заводу 27 січня близько 4 години ранку нацгвардієць Артем Рябчук влаштував стрілянину по товаришам по службі. Він убив 4 колег і поранив ще п'ятьох, а коли намагався вийти з Південмашу, застрелив цивільну – працівницю заводу, яка відмовилася віддати йому ключі від воріт.

Рябчук зник з місця трагедії зі зброєю і патронами. Пізніше його затримали. ДБР відкрило кримінальне провадження.

Після трагічних подій почали спливати дані про знущання, які систематично відбувалися у військовій частині Нацгвардії, в якій служив Рябчук. Колишні службовці військової частини 3021 у Дніпрі розповіли, що керівництво частини тиснуло на солдатів.

Читайте також:

Автор: Марія Тупік
Новини заразКонтакти