Чи мають право працівники ТЦК перевіряти документи на вулицях: відповідь адвоката

Чи мають право працівники ТЦК перевіряти документи на вулицях: відповідь адвоката

Українськими законами не затверджені бланки документів, які давали б право представникам ТЦК перевіряти документи у будь-якого перехожого.

В Україні в ході воєнного стану нерідкі випадки, коли працівники ТЦК (в просторіччі – військкоматів) вимагають у перехожих документи для перевірки. Але, як каже адвокат Володимир Крекотень у соціальній мережі Instagram, чинним українським законодавством не затверджені бланки будь-яких посвідчень, які давали б право представникам ТЦК перевіряти документи у будь-якого перехожого.

"У мережі бачив відео, де працівник ТЦК зупиняє якогось громадянина і показує йому якесь посвідчення, видане комендантом ТЦК, яке начебто як надає уповноваження на перевірку документів. Крім того, ні комендант, ні начальник ТЦК не має повноважень видавати подібні посвідчення. Враховуйте це, якщо на вулиці до вас звернеться людина у формі і вимагатиме Ваші документи, пред'явивши подібне посвідчення", ‒ сказав адвокат.

Які є законні підстави для перевірки документів

Уповноважена особа має право вимагати у чоловіка пред'явлення їм документів, які посвідчують особу і підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, в наступних випадках:

"Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України", - наголосив Крекотень.

Мобілізація в Україні

Як повідомляв Главред, в Україні розширили перелік військовозобов'язаних, які зможуть отримати відстрочку. Змінено критерії визначення критично важливих підприємств та працівників, яких можна забронювати та надати їм відстрочку від мобілізації.

Також раніше повідомлялося, що Раді пропонують дозволити чоловікам відмовлятися від мобілізації. Нардеп пропонує мобілізувати тільки "мотивованих патріотів", а громадян, які не бажають воювати – залучати до роботи на економіку.

Водночас президент України Володимир Зеленський нещодавно заговорив про посилення мобілізації. Військове командування просить, щоб їм надали можливість мобілізувати більше людей. Однак Зеленський зазначив, що про це поки рано говорити.

Інші новини:

Новини заразКонтакти