"Це необхідно для захисту життя": Зеленський відкрито висловився про постачання ракет ATACMS

Володимир Зеленський / president.gov.ua

За словами президента, Україні потрібні далекобійні ракети. Це необхідно для захисту таких міст, як Костянтинівка або, наприклад, Харків.

Щоб припинити російський терор, потрібно забезпечити відповідні ракетні сили українських військових. Як сказав президент України Володимир Зеленський, це стосується поставок ATACMS та іншої подібної зброї.

"Сьогодні о 9:15 ранку російська армія здійснила ракетний обстріл нашого міста Костянтинівка в Донецькій області. Ворог застосував ракети С-300. По житловому сектору. Станом на цей час 17 прізвищ у списку постраждалих, 14 - поранені. Мої співчуття рідним і близьким", - сказав Зеленський.

Також він зазначив, що "такі обстріли, на жаль, є буденністю наших територій, до яких російська армія дістає такими ракетами".

"Донбас, Харківська область, південь держави... припинити цей російський терор було б можливо, якби ми могли забезпечити відповідні ракетні сили наших військових. Щоб у терористів не було відчуття безкарності", - додав президент.

Яке озброєння потрібно Україні

За словами президента, Україні потрібні далекобійні ракети - зокрема для того, щоб прибрати цю можливість окупантів "ставити десь далеко від лінії фронту свої ракетні установки і знищувати ними українські міста".

"І я дякую всім - політикам, громадським діячам, журналістам і звичайним людям, які наполягають разом з нами на тому, що не може бути будь-яких табу в поставках зброї для захисту від російського терору. Ми зробимо все, щоб партнери відкрили це життєво необхідна поставка - зокрема, ATACMS та іншої подібної зброї. Це необхідно для захисту життя. Захисту таких міст, як Костянтинівка або, наприклад, Харків", - підкреслив глава держави.

Що таке ATACMS

ATACMS (Army TACtical Missile System) - тактична балістична ракета класу земля-земля, вироблена американською компанією Lockheed Martin. Має дальність застосування до 300 км на твердому паливі. Її різні варіанти оснащення носять індекси МО США MGM-140, MGM-164 і MGM-168. Ракета ATACMS в транспортно-пусковому контейнері має індекс М39.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS і M142 HIMARS.

Як повідомляв Главред, президент Володимир Зеленський заявив, що серед озброєнь, яких зараз Україна потребує найбільше, є Західні системи протиповітряної оборони. Зокрема, німецькі зенітно-ракетні комплекси IRIS-T.

Як повідомляв Главред, раніше генерал у відставці Бен Ходжес заявив, що Україна отримає безперечну перевагу на полі бою, якщо західні країни поставлять ЗСУ три різновиди озброєнь. Йдеться насамперед про ракети ATACMS, боєприпаси GLSDB і дрони Gray Eagle.

Читайте також:

Новини заразКонтакти