Байден підтримує спрощений вступ України до НАТО - Axios

Байден підтримує спрощений вступ України до НАТО після завершення війни - ЗМІ / Колаж: Главред, фото: УНІАН, ОП

Україна досягла прогресу на шляху до членства в Альянсі, і немає необхідності в поетапному здійсненні ПДЧ.

Президент США Джо Байден підтримує пропозицію генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що Україні не потрібно виконувати "план дій щодо членства" (ПДЧ) для вступу до Альянсу. Про це повідомляє Axios з посиланням на два джерела, які знайомі з ходом цих обговорень.

Видання зазначає, що Байден, як і канцлер Німеччини Олаф Шольц, були серед тих, хто не бажав виходити за рамки зобов'язань, взятих на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році, щодо того, що Україна одного разу стане членом Альянсу.

За даними співрозмовників видання, у вівторок під час зустрічі Байдена і Столтенберга в Білому домі генсек НАТО запропонував визнати, що Україна досягла прогресу на шляху до членства в Альянсі, і немає необхідності в поетапному здійсненні ПДЧ, через яке пройшли перед вступом до блоку всі східноєвропейські країни-члени.

Реалізація ПДЧ визначає конкретні критерії та реформи і може розтягнутися на роки і навіть десятиліття. Байден же шукає компромісне рішення, яке влаштує і Україну, і всіх членів Альянсу.

Членство України в НАТО

15 червня Європейський парламент закликав союзників по НАТО виконати зобов'язання перед Україною та прокласти шлях приєднання до Північноатлантичного альянсу.

Як йдеться в резолюції, процес вступу Києва до Альянсу почнеться після закінчення війни і буде завершений "якомога швидше". Документ підтримали 425 євродепутатів, 38 були проти, 42 – утрималися.

Раніше CNN писало, що президент США Джо Байден та його команда дотримуються точки зору, згідно з якою на саміті НАТО у Вільнюсі має бути ухвалено рішення про те, що Україна в майбутньому вступить до Альянсу, але коли саме - невідомо.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна – частина східного флангу НАТО, тому прийшов час ухвалити рішення про повноцінний вступ країни до Альянсу. У Києві чекають, що на саміті у Вільнюсі вирішать, коли відбудеться євроатлантична інтеграція української держави.

Інші новини:

Новини заразКонтакти