"2024 рік буде дуже важливим": Огризко оцінив, що потрібно для членства України в НАТО

Володимир Огризко оцінив, коли Україна стане членом НАТО / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Членство України в НАТО залежить від реформ та політичної волі західних партнерів.

Дипломат, колишній міністр закордонних справ України, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко розповів, як багато часу знадобиться на те, щоб Україна дійсно стала членом НАТО і що для цього потрібно зробити.

За його словами, є два аспекти, які потрібно враховувати: те, що ми повинні зробити у себе (і це найголовніше), і те, що називається "політичною волею" наших партнерів.

"Поки що політичної волі, якщо ми говоримо про НАТО, у Німеччини і у США, як не дивно це може виглядати, немає. Щодо Німеччини, то це її традиційна позиція, яку треба змінювати і пояснювати нашим німецьким партнерам її абсурдність. А ось те, що США, які лобіювали вступ України в НАТО, роблять сьогодні, викликає багато питань про те, чому курс Штатів так змінився», - сказав Огризко в інтерв'ю Главреду .

Він додав, що заяви про те, що потрібно уникати ескалації, не витримує жодної критики.

"Фінляндія з не меншим кордоном приєдналася до НАТО, і чомусь в Москві з цього не зробили якихось катастрофічних висновків. А між фінським кордоном і Санкт-Петербургом, другим за значенням містом в Російській Федерації – 60-70 км. Тому говорити про те, що це якимось чином змінило ситуацію, не можна. Якщо Україна стане членом Альянсу, і до Москви ще залишатиметься добрих 800 км, чим це їй загрожуватиме?!", - сказав він.

"Все це ми повинні пояснювати і розвінчувати російські міфи про те, що Росія ніколи не змириться з членством в НАТО. Погодиться, якщо буде політична воля. Про це ми повинні говорити, і я думаю, що 2024 рік в цьому плані буде дуже-дуже важливим», - додав дипломат.

Дивіться інтерв'ю Володимира Огризка Главреду:

Як повідомляв Главред, військовослужбовець ЗСУ Віктор Андрусів вважає, що російський диктатор Володимир Путін має готовність і політичну волю до запуску ракет по країнах НАТО, але у РФ немає намірів відкритої війни з Північноатлантичним альянсом.

Колишній посол України в Лондоні Вадим Пристайко нещодавно заявив, що Велика Британія є однією з країн, яка може направити в Україну свої збройні сили. Ексрадник міністра внутрішніх справ і глави Офісу президента, військовослужбовець ЗСУ Віктор Андрусів прокоментував слова дипломата і зазначив, що такий розвиток подій є неможливим.

"Я швидше повірю в те, що Британія розглядатиме можливість завдання ракетно-бомбових ударів по російських військах, ніж участь своїх солдатів у бойових діях на території України", - припустив він.

Інші новини:

Новини заразКонтакти