"Дати Путіну невелику перемогу": на Заході рухають ідею з "референдумом" на Донбасі

Історик Люттвак стверджує, що "референдум" на Донбасі - мовляв, єдиний варіант завершення війни Росії з Україною / Колаж Reuters, Вікіпедія

На Заході знову закликають "зберегти Путіну обличчя", і такі меседжі вже поширює пропаганда Росії.

Американський військовий експерт Едвард Люттвак просуває на Заході ідею про проведення так званого "референдуму" у Донецькій та Луганській областях в якості, мовляв, єдиного варіанту завершення війни. На його думку, Росію перемогти не можна, а Україну неможливо змусити здатися. Російська пропаганда вже тиражує десятки новин фахівця, який більше 5 років просуває російські наративи і пропонує "дати Путіну невелику перемогу". Про це заявили в Центрі протидії дезінформації при РНБО.

У повідомленні Центру зазначено, що американський військовий стратег Едвард Люттвак просуває ідею нібито "референдуму" на Донбасі в якості єдиного способу для завершення війни.

Читати також"Мирний план" щодо війни РФ проти України: Зеленський відкинув перемовини із Заходом"Таку думку він висловив в інтерв’ю Die Welt 5 червня. Е.Люттвак вважає, що "обидві сторони мають виграти у війні», оскільки, на його думку, "неможливо перемогти росію та неможливо змусити Україну здатися", - зазначають в РНБО.

Крім того, з квітня він працює над просуванням ідеї проведення, мовляв, "справжнього референдуму" на частині територій Донбасу. І саме останнє інтерв'ю Люттвака пропаганда Росії використала у створенні десятка новин, в яких йдеться про те, що "Україна не може відмовити народу у виборі".

В РНБО дійшли висновку, що Люттвак більше 5 років просуває проросійські наративи в інформаційному просторі Заходу, проте його ідеї, пов'язані з необхідністю "дати Путіну невелику перемогу", не користуються підтримкою.

"Зараз його заяви про референдум та необхідність "дати путіну невелику перемогу" - лише коригування ідеї мирних перемовин між росією та Україною, що була озвучена на форумі у Давосі, але не отримала належної підтримки у світі", - підкреслили в Центрі протидії дезінформації.

Дивіться відео ТСН - Подоляк назвав умову продовження діалогу України та Росії

"Мирний план" щодо завершення війни Росії проти України

Італія 19 травня подала до Організацію об'єднаних націй план завершення війни Росії проти України. Документ складається з чотирьох основних пунктів – припинення вогню, демонтаж лінії бойових зіткнень, швидкий вступ України до Євросоюзу, відмова Києва від інтеграції в НАТО, підписання РФ та Україною Договору щодо Криму та Донбасу, а також нова угода про мир і безпеку у Європі.

CNN 4 червня з посиланням на власні джерела повідомив, що представники США, Євросоюзу і Великобританії ведуть консультації щодо плану завершення війни Москви проти Києва. Причому українська сторона в таких перемовинах не бере участі.

Розглядається, серед іншого, і план, який Італія представила в ООН.

Перемовини суперечать позиції США, згідно з якою дискусій щодо України без Києва бути не повинно. Однак Вашингтон не чинить тиску на Київ і не примушує Україну до перемовин з Росією. Швидше, Захід обговорює моделі, які можна було б запропонувати українській державі.

Втім, підкреслюється, що Україна навряд чи піде на поступки своїми територіями. План Італії також не підтримують і США.

Главред рекомендує:

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти