StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як зробити, щоб одяг пахнув після прання: 4 ефективні способи, як позбутися неприємного запаху речей

28 вересня 2022, 20:51оновлено 8 жовтня 2022, 14:22
Джерелом неприємного запаху одягу після прання може бути не лише пральна машинка. Причина може ховатися значно "глибше".
Стирка, стиральна машина
Як позбутися неприємного запаху випраної білизни/ ua.depositphotos.com

Ми звикли, що після прання наш одяг повинен радувати лише свіжим і приємним запахом. А пральна машинка – це найперша помічниця, яка дарує чистоту нашим речам. Проте така ідилія не завжди, і часом нам доводиться губитися у здогадках, чому після прання речі погано пахнуть.

Причиною неприємного запаху може бути як сама пральна машинка, у деяких місцях якої причаїлися бруд і бактерії, так і низка інших причин, пов’язаних саме з одягом.

Якщо ви хочете знайти відповідь на запитання, як зробити, щоб речі після прання приємно пахнули, потрібно спершу розібратися у причинах неприємного запаху. Лише коли ви знатимете причину, можна буде перейти до її усунення.

відео дня

Чому після прання речі погано пахнуть – шукаємо причину

1. Застояна вода. Вона може зібратися як у барабані, так і в гумовій манжеті пральної машини. Після прання потрібно перевіряти, чи не лишилося там води. За потреби протерти її залишки і залишити дверцята відчиненими, щоб машинка висохла.

2. Зберігання брудного одягу у пральній машині. Краще скидати весь брудний одяг у спеціальний кошик або мати інше місце для його зберігання до прання.

3. Неправильне підключення до каналізаційної труби. Якщо проблема у цьому, то неприємний запах одягу ви відчуєте уже після першого прання у машинці.

4. Неправильне дозування миючих засобів. Якщо використовувати занадто багато прального порошку, він не встигатиме виполіскуватися і стане сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Тоді до неприємного запаху з пральної машини буде "рукою подати".

5. Тривалість перебування одягу у воді. Це стосується замочування речей та ручного прання. Якщо залишити одяг у воді на довгий час, наприклад, на кілька днів, то він просто почне гнити.

Варто звертати увагу на те, як часто вас турбує ця проблема. Якщо неприємний запах після прання у машинці з’явився вперше, то справа може бути у самому одязі. Якщо ж проблема турбує вас часто – зверніть увагу, наскільки чиста ваша пральна машинка.

Як позбутися неприємного запаху одягу

1. Сода

Під час прання у перший відсік машинки засипаємо пральний порошок, а у другий – 3-4 столові ложки соди. Коли цикл прання завершиться, речі потрібно прополоскати 2-3 рази, щоб виполоскати залишки соди.

2. Оцет столовий

Потрібно замочити речі на годину у спеціальному розчині. Для його приготування на кожен літр води додаємо 1 столову ложку 9%-го оцту. Потім речі випрати повністю у пральній машинці або вручну.

3. Борна кислота

Цей спосіб також передбачає замочування одягу у спеціальному розчині. Потрібно у 5 літрів води додати 10 грамів порошку борної кислоти. Замочити одяг на 30 хвилин, і потім випрати речі повністю.

4. Розчин солі

Замочити одяг на 2-3 години у воді, додавши на кожен її літр 1,5 столові ложки солі. Якщо також туди додати 1 чайну ложку перекису водню, то ефект посилиться.

Як позбутися неприємного запаху пральної машини

Якщо джерелом неприємного запаху все-таки є пральна машина, то її потрібно ретельно очистити. І далі проводити таке очищення регулярно.

1. Очистити лоток для миючих засобів

Найкраще буде, якщо його виймати і добре полоскати після кожного прання. Адже там можуть залишитися миючі засоби, які не встигли вимитися водою. І вони стануть сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Якщо лоток не мили давно, його можна вийняти і замочити на кілька годин у розчині з хлорвмісним засобом. Потім добре промити, а важкодоступні місця очистити за допомогою старої зубної щітки. Після цього добре витерти і повернути ємність на місце.

Ще один спосіб – замочити його у розчині оцту, додавши 3 столові ложки оцту на 1 літр води.

2. Чищення зливного фільтра

Для того, щоб це зробити, доведеться зняти люк, відкрутити фільтр і добре промити його у гарячій воді.

3. Очищення ТЕНа

ТЕН – це деталь у пральній машині, яка нагріває воду до потрібної температури. Про те, як позбутися накипу на цій деталі, ми розповідали раніше.

4. Промивання зливного шлангу

Щоб його промити, можна запустити цикл прання без одягу.

5. Очищення і дезінфекція барабана і гумової манжети

Для цього можна скористатися розчином оцту або перекисом водню. Як правильно очистити гумову манжету і позбутися плісняви на ній, ми розповідали раніше.

Якщо правильно визначити причину появи неприємного запаху від одягу, використати один зі способів, щоб його позбутися, і ретельно очистити пральну машинку, то про цю проблему можна буде забути.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти