StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому люди у Фінляндії їдять неочищену картоплю

8 квітня 2024, 15:54
Молода картопля користується особливою повагою у фінській культурі.
Чому у Фінляндії їдять неочищену картоплю
Чому у Фінляндії їдять неочищену картоплю / Колаж Главред, фото: pixabay.com

В Україні, як і в багатьох країнах Європи, не рекомендують вживати картоплю зі шкіркою через наявність у ній речовин, шкідливих для здоров'я людини. Однак у Фінляндії прийнято їсти як молоду, так і стару картоплю зі шкіркою.

Чому у Фінляндії їдять неочищену картоплю?

Молода картопля користується особливою повагою у фінській культурі. Маленький розмір бульб і тонка шкірка символізують прихід літа для місцевих жителів.

За винятком кількох етнічних груп, які проживають переважно на півночі країни, практично ніхто не вживає недостиглу картоплю, особливо зі шкіркою.

Чим шкідливі картопляні очистки?

Картопля використовує шкірку для захисту, в якій утворюються глікоалкалоїди, такі як соланін і хаконін, шкідливі для людини. Отруйний соланін також утворюється, коли бульби починають зеленіти. Ці речовини допомагають захищати картоплю від шкідників і хвороб, поки вона перебуває в землі, пише yfe.

У недостиглих бульбах міститься більше глікоалкалоїдів, ніж в осінній картоплі, особливо в її шкірці. Однак у молодої картоплі шкірка набагато тонша, і більша її частина змивається під час миття.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки посадки картоплі передбачаються за настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6+8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки посадки картоплі припадають на другу-початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки посадки картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

Фінські дієтологічні рекомендації дозволяють вживання молодої картоплі зі шкіркою в їжу. Це зумовлено коротким часом дозрівання, довгими і світлими днями, а також методами посадки в холодний ґрунт, які використовують фіни.

Допустимий вміст глікоалкалоїдів у сирій картоплі становить 200 міліграмів на один кілограм, проте майже жоден сорт, вирощений у країні, не досягає таких значень. Тим не менш, маленьким дітям не рекомендується вживати молоду картоплю зі шкіркою.

Традиції вживання цієї бульби різняться в різних народів. Багато європейців вважають екзотичним те, що у Фінляндії картоплю зазвичай чистять безпосередньо перед їжею. Для багатьох це дивно, що її можна їсти без попереднього очищення.

Також важливо, який сорт картоплі звикли вживати в різних країнах. Через історичні причини у Фінляндії картопля має більш жовтий відтінок порівняно з Центральною Європою.

Наприклад, у Німеччині віддають перевагу блідій, майже білій картоплі, тоді як в Іспанії середній розмір бульби в три-чотири рази більший, ніж у Фінляндії, і вміст крохмалю на порядок нижчий. Тому офіційні рекомендації щодо харчування різняться в різних країнах.

Дивіться відео про те, чому у Фінляндії їдять неочищену картоплю, а в Європі ні:

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти