Швеція приймає українських біженців: правила в'їзду, умови, корисна інформація

Українські біженці в Швеції 2022 / depositphotos.com/

Швеція впроваджує механізм тимчасового захисту українців, який дає право на роботу, медицину та освіту.

Швеція приймає українців, які змушені тікати від жахів війни за програмою тимчасового захисту біженців, прийнятою країнами Євросоюзу.

Про те, які правила діють при в'їзді до Норвегії, читайте в матеріалі: Статус біженця в Норвегії для українців в 2022: як потрапити в країну і на що можна розраховувати.

Як потрапити до Швеції

З країн Європи до Швеції можна дістатися на поїзді або літаку. З Польщі до Швеції можна дістатися літаком до Стокгольма і Гетебурга. А також на поромі до якого потрібно добиратися на поїзді або автобусі.

З Будапешта в Стокгольм відправляється поїзд з пересадками в Берліні, Гамбурзі або Копенгагені.

З Румунії можна дістатися на поїзді, літаку і автобусі. Однак потрібно врахувати, що подорож наземним транспортом займе близько 2 діб.

Необхідні документи для перетину кордону Швеції

При перетині кордону Швеції необхідно пред'явити закордонний паспорт (біометричний або звичайний), внутрішній паспорт громадянина України, свідоцтво про народження дитини або один з документів, який може підтвердити особу.

Важливо: у країні не діють обмеження на в'їзд у зв'язку з епідемією Covid. Не потрібно пред'являти доказ вакцинації або довідку, про те, що перехворів.

Читати також10 країн Європи з безкоштовним проїздом - поїзди та автобуси

Що робити після прибуття в країну

Якщо у вас ніде зупинитися про це необхідно повідомити працівника прикордонної служби. Вас направлять в один з пунктів реєстрації біженців в Швеції. Вони розташовані в наступних містах:

Телефон гарячої лінії з питань реєстрації біженців: +46 077-123 52 35.

Зареєструватися онлайн можна тут.

Житло в Швеції

Після реєстрації в міграційному агентстві Стокгольма, Мальме або Гетеборга ви можете подавати заявку на надання притулку в Швеції. До цього вам буде запропоновано кілька варіантів. Серед яких надання місця в гуртожитку або житла у волонтерів, які готові розмістити переселенців на кілька тижнів.

Можна спробувати шукати тимчасовий притулок на сайтах надання житла Прихисток, EU4UA або Shelter for Ukraine.

Читати такожПолетіти до Європи: які авіакомпанії надають великі знижки для українців

На що можна розраховувати в Швеції

Згідно з механізмом тимчасового захисту українських біженців, прийнятим Європейським Союзом, громадянам України надається право доступу до ринку праці, освіти та медичних послуг.

Важливо: ви можете отримати грошову допомогу від міграційної служби, яка виплачується з бюджету муніципального органу в якому ви проживаєте. Які комуни мають можливість виплачувати допомогу можна дізнатися тут.

Транспорт в Швеції

Проїзд у громадському транспорті українських біженців здійснюється безкоштовно перевізниками SL і ArlandaExpress.

Корисна інформація

Посольство України в Швеції.

Міграційне агентство Швеції.

Пошук найближчої лікарня.

Читайте також:

Новини заразКонтакти