В Україні різко підскочать ціни на сигарети: що сталося

В Україні різко подорожчають сигарети/ колаж Главред, фото УНІАН

Міністерство фінансів України розробило законопроєкт, згідно з яким сигарети мають подорожчати вже в липні.

Міністерство фінансів України розробило законопроєкт, згідно з яким сигарети мають подорожчати вже в липні. Процес відбуватиметься шляхом внесення змін до Податкового кодексу - акцизи на сигарети мають зафіксувати з індексацією в євро, повідомляє портал "Обозрєватель".

Очікується, що документ уже найближчим часом буде розглянуто в Раді. Якщо його ухвалять, за кілька років пачка сигарет для українців подорожчає більш ніж на 40 грн.

Що за відомство Мінфін?

Міністерство фінансів України - центральний орган виконавчої влади України, який формує та реалізує державну фінансову і бюджетну політику, а також визначає політику в митній та податковій сфері, повідомляє "Вікіпедія".

Як кажуть експерти, підвищення цін на сигарети - одна з умов МВФ.

Україна в рамках меморандуму з МВФ отримала рекомендацію підвищити акцизи на сигарети. Такий стан речей дасть змогу додатково збирати мільярди гривень щороку. Підвищення податків також передбачено Національною стратегією доходів і директивою Європейського союзу 2011/64/EU.

Міністерство фінансів підрахувало: поступове підвищення ставок дасть змогу збільшити податкові надходження на:

Також очікується, що подорожчання також відбуватиметься поетапно. Ще кілька років тому до Податкового кодексу внесли зміни, які передбачали щорічне підвищення акцизів на сигарети на 20%. Це мало призвести до того, що вже 2025 року акциз на партію в тисячу сигарет був би на рівні 90 євро.

Однак гривня значно девальвувала за ці роки, тож наступного року акциз у перерахунку на валюту ЄС сягатиме лише 70 євро. Підвищення до 90 євро вирішили розтягнути на три роки, до 2027 року

Якщо співвідношення між доларом і євро не зміниться, водночас інші складові вартості цигарок будуть сталими, то пачка цигарок із фільтром, які мають середню цінову категорію і середню якість сировини, приблизно коштуватиме:

Очікується, що зростання ціни сприятиме збільшенню податкових надходжень. Наприклад, торік, коли обсяги продажів сигарет стабілізувалися, а акциз зріс на 20%, податкові надходження зросли на 36% (до 80,3 млрд грн).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні подорожчають важливі овочі та фрукти. Серед овочів найбільше зросте ціна на цибулю, серед фруктів - на яблука.

Також раніше повідомлялося, що в Україні подорожчав стратегічно важливий продукт. До кінця весни вартість овоча зростатиме через додаткові витрати на зберігання під час сильних морозів.

Як повідомляв Главред, вартість картоплі в Україні різко зросла, досягнувши 12 грн за кілограм. Експерти EastFruit називають причинами цього збільшення попит і можливі махінації серед фермерів.

Інші новини:

Новини заразКонтакти