Індексація пенсій навесні: хто зобов'язаний отримати не менше 4395 грн і доплату в 523 грн

Як і для кого буде відбуватися індексація пенсій / Колаж фото УНІАН

Юристи роз'яснили норми пенсійного законодавства щодо забезпечення учасників бойових дій та плани Кабміну щодо індексації пенсій.

Навесні нинішнього року Кабінет Міністрів планує провести індексацію пенсій. Про це повідомляє портал "На пенсії".

В першу чергу зміни торкнуться учасників бойових дій. Вони мають право на доплату до пенсії у розмірі 523,25 грн. При цьому загальний розмір пенсії такої людини ніяк не може бути менше, ніж 4395 грн 30 коп.

Крім цієї доплати, існує також цільова грошова допомога в розмірі 40 гривень. Вона передбачена з 2004 року законом "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій (УБД) та осіб з інвалідністю в результаті війни". Ця норма діє на підставі постанови Кабміну, причому доплати за статус УБД застосовується до будь-якої пенсії. І такий статус можуть мати і військові, і цивільні пенсіонери.

Далі − з приводу віку виходу на пенсію — чоловіки (і кадрові офіцери, і ні), у яких є статус учасника бойових дій, можуть виходити на пенсію в 55 років, а жінки - в 50 років.

Пенсії в Україні

Раніше представники Пенсійного фонду розповіли, що після досягнення пенсійного віку пенсія українцям призначається навіть у тому випадку, якщо люди були змушені покинути Україну через російсько-українську війну.

Трохи пізніше тодішній міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила - до кінця воєнного стану в Україні автоматично продовжать виплату всіх допомог - і соціальних допомог, і субсидій.

Як каже чиновниця, в цей час в Україні соцдопомогу в різних розмірах отримують приблизно 6 мільйонів людей. Ще близько 11 мільйонів осіб, згідно з даними Пенсійного фонду, отримують пенсії.

Інші новини про пенсії:

Новини заразКонтакти