Угода США з Росією щодо Україні і Донбас: експерт зробив прогноз про домовленості Байдена та Путіна

2 грудня 2021, 05:28оновлено 12 січня 2022, 12:30
99
Армія України серйозно змінилася, і Росія може зазнати поразки у разі військового вторгнення, вважає Владислав Іноземцев.
Байден, переговори з Путіним
США та Росія після перемовин Байдена з Путіним не досягнуть масштабних домовленостей - експерт / Фото Reuters

Президент США Джо Байден і глава РФ Володимир Путін можуть досягти певних компромісів, секред яких питання розміщення озброєнь. Щодо головної вимоги Москви - врегулювання конфлікту на Донбасі в чинній редакції Мінських угод, домовитися не вдасться, оскільки Захід не зможе змусити Україну піти на реалізацію такого сценарію. Військове вторгнення малоймовірне, оскільки Кремль не діє відкрито, а в ситуації з посиленням ЗСУ й зовсім може зазнати військової поразки. Про це заявив російський соціолог Владислав Іноземцев.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що США дійсно можуть піти на певні поступки Росії. Можливо, з питання нерозміщення озброєнь. Однак щодо Донбасу домовитися не вдасться, оскільки в ситуації, що склалася ніхто не зможе чинити тиску на Київ з метою реалізації Мінських угод.

читайте такожЗеленський поговорить з Байденом 2 січня: президент США оголосить про підтримку України в боротьбі з РФ"Якісь поступки будуть забезпечені, я думаю, це буде стосуватися розміщення озброєнь. Було дуже багато тез щодо того, які види озброєнь не повинні перебувати в яких частинах світу. Я думаю, ці речі цілком резонні і по них можуть бути домовленості. Що стосується головної вимоги-Мінських угод, - звичайно, в даному випадку ніхто не може змусити Україну їх виконати і реалізувати. І безумовно, Вашингтон і Брюссель не будуть тиснути на Україну, щоб Мінські домовленості були виконані. Буде, звичайно, дуже багато розмов на цю тему, але таким чином обнулити українську державність Захід не зацікавлений", - зазначив експерт.

Також він додав, що головним і найсерйознішим ударом для Москви може стати можливий санкційний режим Заходу проти російських енергоносіїв. Однак розвиток подібних подій малоймовірно. До того ж Росія навряд чи піде на відкрите військове вторгнення в Україну, адже Кремль подібним чином не діє. Крім того, українська армія серйозно змінилася, тому росіяни можуть навіть зазнати військової поразки.

"Санкції були озвучені. І американці, і європейці пообіцяли масштабні кроки у відповідь у разі вторгнення (в Україну). Але в даному випадку, я думаю, що єдиним серйозним ударом для Кремля буде нафтогазове ембарго. Чи буде воно введено-я думаю, що це дуже складне питання. Проблема в іншому-вторгнення Росії в Україну малоймовірне, тому що Путін ніколи не діє у відкритій манері. Щоб сталося таке вторгнення, потрібен конкретний наказ головнокомандувача. Цього ніколи не відбувалося з боку Путіна. Він завжди хоче мати можливість дати задній хід. Просто кинути армію в Україну, почати штурми міст з мирним населенням танками і літаками — це матиме катастрофічні наслідки для Путіна навіть у внутрішній політиці. Крім того, українська армія серйозно змінилася, і Росія може зазнати військової поразки", - підкреслив Владислав Іноземцев.

Перемовини Байдена та Путіна

Телефонний розмова президента США Джо Байдена і господаря Кремля Володимира Путіна відбувся 30 грудня. В ході діалогу, який був ініційований Путіним, сторони обговорили "гарантії безпеки" Російській державі та Україні.

У Білому домі сказали, що Байден попередив Путіна про рішучі дії західного світу у разі військового вторгнення Росії в Україну.

У Кремлі заявили, що переговори Байдена і Путіна пройшли на серйозному рівні. Російський президент сказав господареві Білого дому, що Росія має намір домагатися конкретних результативних дій в ситуації з "гарантіями безпеки" і буде "захищати" свої інтереси.

Путін заявив Байдену, що якщо США запустять нові санкції на адресу Росії у відповідь на військову операцію проти України, то це призведе до розриву відносин Москви і Вашингтона.

Лідери США і РФ домовилися продовжити переговори вже після Нового року.

Помічник російського президента Юрій Ушаков зазначив, що Байден запевнив Путіна у відсутності у Вашингтона намірів розміщувати озброєння на території України.

Також Ушаков додав, що США підкреслили неприйнятність рухів російських військ біля кордонів України і кілька разів акцентував увагу на неприпустимості початку ядерної війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти