Пригожин придумав "змову" Путіна і Патрушева проти себе: в ISW пояснили цілі глави ПВК "Вагнера"

Пригожин придумав "змову" Путіна і Патрушева проти себе, вважають аналітики / Колаж фото: Радбез РФ, скріншот

"Кухар Путіна" сфабрикував повідомлення про змову, щоб провести кілька інформаційних операцій.

"Кухар" Путіна, керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин придумав кремлівську змову проти себе, щоб показати власну значимість на внутрішньополітичному рівні Росії. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Як пишуть аналітики ISW, Пригожин заявив, що отримав запит від преси, який викриває змову президента Росії Володимира Путіна і секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева з метою підірвати й "нейтралізувати групу "Вагнер".

Пресслужба Пригожина опублікувала 16 березня нібито запит на коментар від російського видання, яке запитувало, чи знав Пригожин про нібито обговорення між Путіним і Патрушевим щодо майбутнього Вагнера.

У прескоментарі стверджується, що інформація про ці обговорення нещодавно поширилася в російському та українському Telegram-каналах, і стверджується, що Патрушев сказав Путіну, що від Вагнера "нічого не залишиться" через "півтора-два місяці".

Пригожин опублікував аудіозапис у відповідь на заявлений коментар для преси, в якому заявив, що не чув про подібні переговори та не бачив спекуляцій з цього приводу в телеграм-каналах. Він зазначив, що російські спецслужби повинні займатися знешкодженням загроз Росії, звідки б вони не виходили.

ISW не знайшов жодної інформації, яка б свідчила про те, що ці переговори відбулися, а також не зафіксував жодних спекуляцій у російському інформаційному просторі на цю тему.

В Інституті зазначають, що відсутність зовнішнього підтвердження з цього приводу наводить на думку, що Пригожин сфабрикував повідомлення про цю нібито змову, щоб провести кілька інформаційних операцій.

Аналітики припускають, що Пригожин ретельно створює інформаційні умови, щоб звинуватити Патрушева в невдачах "Вагнера" та потенційних репресіях проти ПВК, а також представити вигаданий сценарій, згідно з яким "Вагнер" становить пряму загрозу на внутрішньополітичному рівні Росії.

"Ці зусилля, схоже, є подальшим етапом кампанії Пригожина проти російського військового істеблішменту, а Патрушев може стати наступною мішенню Пригожина після його скоординованих інформаційних кампаній проти Міністерства оборони та Генерального штабу Росії", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Главред, взимку ЗМІ писали, що у Кремлі вирішили "підрізати крила" Пригожину, оскільки він "забагато на себе взяв". Повністю знищувати ПВК "Вагнера" не планувалося, а лише суттєво її послабити.

У березні Telegram-канал Генерал СВР повідомляв, що секретар Радбезу РФ Микола Патрушев заявив Путіну, що при поточних темпах від ПВК Вагнера через півтора-два місяці нічого не залишиться. У цьому випадку Пригожин може спробувати захопити владу у деяких регіонах РФ.

"На думку Патрушева, Пригожин може спробувати об'єднати колишніх і діючих бійців ПВК під надуманим приводом і, користуючись наявними в його розпорядженні ресурсами, організувати, озброїти і направити їх на територію Росії з метою захоплення влади в прикордонних з Україною областях з можливим просуванням вглиб", - писали на каналі.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти