Операція ЗСУ в Курській області: стали відомі наслідки відключення Курської АЕС

Стали відомі наслідки відключення Курської АЕС / Колаж Главред, фото: ГУР МО, скріншот із відео

Після оголошення режиму КТО на території Курської області росіяни самі мають вимкнути реактори АЕС та евакуювати персонал, вважає експерт.

Російська дезінформація про нібито атаку ЗСУ на Курську АЕС, яка з'явилася в російських медіа під час подій у Курській області, може бути пов'язана з оголошенням Росією контртерористичної операції (КТО) в регіоні. Про це розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з міжнародних енергетичних відносин і безпеки Михайло Гончар у коментарі Главреду.

За його словами, росіяни можуть міркувати так: якщо оголошено контртерористичну операцію, то повинні бути й "терористи", а атака на ядерний об'єкт ідеально вписується в цей наратив Кремля. Тим більше, що АЕС у Курчатові розташована досить близько до українського кордону.

Проте Михайло Гончар запевняє, що наразі загрози для України та світу немає, навіть у разі відключення АЕС від енергосистеми.

"Якщо щось відбувається в системі передачі електроенергії, реактор аварійно відключиться - це передбачено відповідною системою безпеки", - зазначає він.

Експерт зазначив, що це штатна ситуація, адже подібні випадки можуть статися навіть через обрив високовольтної лінії електропередач.

"А якщо РФ оголосила режим КТО і остерігається захоплення Курської АЕС, то за цих обставин росіяни мають самі вимкнути реактори, максимально евакуювати персонал і залишити тільки частину людей для підтримки працездатності", - пояснив Гончар.

Що відомо про Курську АЕС / Інфографіка: Главред

Хто такий Михайло Гончар

Гончар Михайло Михайлович (нар. 17 лютого 1963) — український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин. Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», головний редактор часопису «Чорноморська безпека», пише Вікіпедія.
У 2000-х роках працював у системі нафтогазового комплексу України, займаючи відповідальні посади. Досліджував питання енергетичної безпеки, міжнародних енергетичних відносин, нафтогазового сектору, нетрадиційних вуглеводнів, реформування енергетичного сектору, глобальних енергетичних ринків. Був експертом української частини міжурядових комісій з економічного співробітництва з Німеччиною, Польщею, Словаччиною, Чехією, Казахстаном, Азербайджаном, Грузією, Туреччиною.

З 2007 року працює в неурядовому секторі — спочатку очолював енергетичні програми і київське представництво «Номос-Енергія» аналітичного центру «Номос», а у 2009 році заснував і очолив аналітичний Think Tank Центр глобалістики «Стратегія ХХІ». Головний редактор часопису «Чорноморська безпека» (з 2017 року). Автор, співавтор та редактор низки книг та публікацій з проблематики енергетики, енергетичної безпеки, міжнародних відносин, виданих як в Україні, так і у Польщі, Словаччині, Німеччині, Великій Британії, Туреччині, Нідерландах, Фінляндії тощо. З 2016 року — член Державного комітету з промислової політики. Має статус асоційованого експерта Центру Разумкова та Центру дослідження Росії.

Боїв в Курській області - що відомо про операцію на території РФ

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час засідання Ставки Верховного головнокомандувача 12 серпня повідомив, що Україна контролює приблизно 1 тисячу квадратних кілометрів Курської області РФ. Однак, як зазначив речник українського МЗС Георгій Тихий під час прес-конференції, Україна не має наміру анексувати ці території, на відміну від Росії.

Один із бійців ЗСУ опублікував відео, зняте в околицях міста Льгов у Курській області. Хоча точна дата зйомки невідома, на кадрах військовий вітає рідних і показує табличку на виїзді з російського міста.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець пояснив, що операція в Курській області базується на концепції оперативної мобільної групи. Наступальні дії розвиваються на чотирьох напрямках: два з них спрямовані вглиб території противника, зокрема на Льгов і Курськ, а інші два забезпечують флангове розширення плацдарму на захід, охоплюючи Рильськ і території на схід від Суджі.

Інші новини:

Новини заразКонтакти