Конгрес США потужно тисне на Байдена і вимагає відправити винищувачі в Україну

Конгрес США / Facebook / Embassy of Ukraine in the USA

Багато країн у Східній Європі використовують військові літаки російського виробництва.

У Конгресі США стали тиснути на президента Джо Байдена, щоб той сприяв негайній передачі винищувачів в Україну з країн НАТО та Східної Європи.

Як пише Reuters, сенатор Боб Менендес, голова Комітету закордонних справ, написав держсекретареві Ентоні Блінкену і Міністру оборони Ллойду Остіну, закликаючи Вашингтон зобов'язатися замінити будь-які подаровані Києву літаки модернізованими західними літаками, в тому числі за допомогою пільгового фінансування і позик.

Багато країн у Східній Європі використовують військові літаки російського виробництва. Передача таких літаків Україні дозволить українським пілотам відразу приступити до виконання завдань, оскільки їм не знадобиться додаткове навчання.

"Я підтримаю зусилля в Сенаті щодо впровадження заходів з компенсації нашим союзникам, які нададуть свої літаки для оборони України", – сказав Менендес у зверненні.

У неділю сенатор-республіканець Роб Портман виступив на мітингу на підтримку України біля Білого дому, де закликав адміністрацію Байдена робити більше для підтримки України, зокрема допомогти європейським країнам надати Києву винищувачі.

Читати такожЛитва закликала закрити небо над українськими АЕС

Безпольотна зона над Україною

У НАТО заявили, що не забезпечуватимуть безпольотну зону в небі над Україною.

"У нас немає намірів заходити в Україну - ні на землі, ні в повітряному просторі", - заявляв генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

Спікер Білого дому Джен Псакі заявляла, що США не зможуть закрити українське небо, тому що це може створити потенціал для війни з Росією.

Канадський прем'єр-міністр Джастін Трюдо також не підтримав ідею введення "безпольотної зони" в небі над Україною. Він пояснив, що це могло б призвести до прямого конфлікту між НАТО і Росією і стало б небажаним рівнем ескалації.

6 березня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що члени НАТО, зокрема Польща, отримали "зелене світло" для відправки винищувачів в Україну.

Пізніше Офіс прем'єр-міністра Польщі у своєму офіційному мікроблозі Twitter, відповідаючи на твіт білоруського опозиційного видання NEXTA, повідомив, що літаки радянського виробництва Міг-29, що знаходяться на озброєнні ВПС Польщі, не будуть відправлені в Україну.

Читайте також:

Автор: Марія Тупік
Новини заразКонтакти