Китай відправив війська до Білорусі: стали відомі мотиви рішення КНР

Для чого Китай відправив війська до Білорусі / Колаж Главред, фото: УНІАН, Міноборони Білорусі

Військові навчання в Білорусі для Китаю важливі як один із факторів підтримки іміджу та демонстрації "присутності" в Європі, вважає аналітик.

В Білорусі тривають спільні військові навчання армії Білорусі та військових Китайської народної республіки. Вони проходять на полігоні "Брестський", що знаходиться за 2,8 км від кордону з Польщею і 28 км від України. Про мотиви відправки китайських військ до Білорусі розповів в інтерв'ю Главреду виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва Дмитро Жмайло.

Він зазначив, що ці навчання були заплановані заздалегідь і не становлять додаткової загрози. У Білорусі навчання в різних форматах проходять безперервно з початку повномасштабного вторгнення, зокрема з РФ та іншими країнами.

"Тому це один із факторів, яким Китай демонструє свою присутність у Європі, це дуже важлива для нього іміджева річ", - вказує він.

Експерт додав, що Лукашенко зараз більше залежить від китайських юанів, а не від російських рублів. Він робить висновок, що ці процеси взаємопов'язані.

Хто такий Дмитро Жмайло

Дмитро Жмайло - виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, який займається дослідженням та трактування російських впливів в Україні та світі задля ефективної боротьби у гібридній війні, незалежною аналітикою військової та політичної ситуації в Україні, а також співпрацею з українськими громадами у світі.

Військові навчання Китаю та Білорусі - що відомо про відносини між КНР та Білорусією

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, Китай і Білорусь проводять військові навчання поблизу кордонів Польщі. У Мінську ці маневри назвали "антитерористичним тренуванням" спільного китайсько-білоруського угруповання, тоді як у Пекіні заявили, що захід не спрямований проти жодної держави. Військовий аналітик Іван Ступак, який працював у Службі безпеки України з 2004 по 2015 рік, пояснив реальні цілі цих навчань. За його словами, Білорусь має дві основні мети: провести тренування своїх військ разом з таким впливовим партнером, як Китай, та покращити відносини з Пекіном.

Він додав, що для Китаю Білорусь є лише символічним партнером. Пекін співпрацює з Мінськом, але сприймає його як незначного васала, якому можна впливати і продавати певні товари.

Також повідомляється, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко оголосив про відведення білоруських військ від кордону з Україною. Виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва Дмитро Жмайло розповів про мотиви цих дій Лукашенка.

Інші новини:

Новини заразКонтакти