300 мільярдів для України: в ПАРЄ прийняли рішення щодо заморожених активів РФ

В ПАСЄ визначили долю заморожених російських активів / Колаж Главред, фото: УНІАН

Народний депутат Євгенія Кравчук зазначає, що резолюцією ПАРЄ пропонується створнення єдиного механізму відшкодування збитків внаслідок агресії РФ.

16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, що закликає вилучити заморожені російські активи та використати їх на користь України.

У прес-службі ПАРЄ заявили, що асамблея ухвалила цю резолюцію одностайно, закликаючи "передати заморожені російські державні активи до нового фонду для відбудови України".

За словами члена української делегації в ПАРЄ, народної депутатки від партії "Слуга народу" Євгенії Кравчук це означає, що заморожені російські державні активи на суму 300 мільярдів доларів США, які зараз утримуються деякими країнами, мають бути передані в міжнародний компенсаційний фонд для підтримки України. Про це вона написала у своєму Facebook.

Резолюція передбачає наступне:

Кравчук зазначила, що ПАРЄ підтримала ряд важливих змін у сфері компенсацій. Зокрема ПАРЄ закликала держав-членів і тих, хто не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків і пропонує державам-членам включити до майбутнього міжнародного механізму компенсації наслідки, заподіяні Росією, ще до повномасштабного вторгнення, починаючи з агресії у 2014 році.

Також визнано, що російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки зв'язкам з режимом Путіна.

"Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб – їхні активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відбудову України. Державам-членам рекомендується розробити законодавство та правові механізми для конфіскації цих активів", - додала депутатка.

Асамблея відзначила, що низка держав заморозила близько 300 мільярдів доларів російських державних активів. ПАРЄ зазначила, що ці держави повинні співпрацювати і передати їх міжнародному компенсаційному механізму.

"Важливо, що такі кроки є абсолютно легітимними. Згідно з міжнародним правом, держави мають право вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право. Настав час для Ради Європи перейти від санкцій до контрзаходів проти російського агресора", - підкреслила депутатка.

Конфісковані активи РФ

Група Russian Elites, Proxies, and Oligarchs (REPO) на вимогу керівництва Великої Сімки робила мепінг активів. У вересні 2023 року вони написали, що вони нарахували $280 млрд конфіскованих активів. Однак були оцінки і в $370 млрд. Ці оцінки включали, як суверенні активи Центробанку РФ, так і знерухомлені гроші російських підприємств і олігархів, які перебувають під західними санкціями.

Конфіскація російських активів - відбудова України

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, на третьому році повномасштабного вторгнення Росії британські політики так і не змогли реалізувати ідеї щодо конфіскації російських активів на користь України через відсутність достатніх підстав для таких дій. За даними Politico, експерти з санкцій та політичні аналітики вважають, що Велика Британія, можливо, ніколи не перейде до конфіскації російських грошей, оскільки політично це може бути неефективним.

Президент України Володимир Зеленський висловив сумнів у готовності західних партнерів передати Україні конфісковані російські активи.

Найбільш ймовірно, доходи від заморожених активів Росії в країнах ЄС не будуть використані на фінансування озброєнь для України, а замість цього спрямуються на бюджет або на відновлення. Зміни в розгляді питання про використання цих заморожених $300 мільярдів російських активів очікуються після саміту Великої сімки, заявив радник глави Офісу президента України Владислав Власюк.

Інші новини:

Новини заразКонтакти