В МЗС Ірану розповіли чи планує Тегеран передачу балістики Росії - Боррель

Жозеп Боррель, балістична ракета, Аббас Арагчі / колаж: Главред, фото: Вікіпедія

Раніше ряд західних ЗМІ повідомляли, що Іран нібито готується передати балістичну зброю росіянам.

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявив, що Тегеран не має наміру передавати Москві балістичні ракети. Про це заявив високий представник Європейського союзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, під час пресконференції за підсумками засідання міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

Раніше у пресі з'являлась інформація про те, що Іран розглядає можливість передачі Росії свого балістичного озброєння, яке, ймовірно, Москва могла б використати у війні проти України.

Глава європейської дипломатії прокоментував цю ситуацію під час спілкування із главами міністерств закордонних справ країн-членів НАТО.

"Безпосередньо перед початком зустрічі (глав МЗС країн ЄС у Брюсселі, - ред.) я надіслав повідомлення новому міністру закордонних справ Ірану Сейеду Аббасу Арагчі, в якому висловив свою стурбованість", - розповів Боррель.

Він також додав, що від представників Ірану він одразу ж отримав відповідь, що ця інформація не є правдивою.

"Щодо Ірану, давайте розрізняти безпілотники та ракети. Побоювання, підозри стосуються можливості щодо ракет. І це те, що сказав міністр: нічого цього немає. І зі свого боку ми також не маємо доказів, що це так", - заявив Боррель.

Хто такий Жозеп Боррель?

Жозеп Боррель Фонтельєс – іспанський політик, член Іспанської соціалістичної робочої партії (ІСРП), з 20 липня 2004 до 16 січня 2007 – голова Європейського парламенту. З 1 грудня 2019 року – Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, пише Вікіпедія.

Російсько-іранські відносини та вплив на війну в Україні

Нагадаємо, в травні стало відомо, що під час аварії гелікоптера загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі, проте це ніяк не повпливало на відносини Ірану та РФ, так як всі важливі рішення в країні із Близького Сходу приймає духовний лідер - аятола Алі Хаменеї.

Також раніше стало відомо, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), що входить до системи ООН, надавало підтримку вченим-ядерникам, які працюють на іранський диктаторський режим аятолл, а також відправлляло їх на навчання в Росію.

Як повідомляли раніше західні аналітики, Іран вперше почав поставляти для росіян авіабомби Qaem-5, які можуть використовуватись для війни проти України.

Читайте також:

Новини заразКонтакти