"Сорі, Джо": слабкість Байдена надихнула Зеленського наступати на Курщину

Зеленському остогидла позиція США / Колаж: Главред, фото: Reuters, deepstatemap

Сенсаційна операція ЗСУ в Курській області означає ніщо інакше, як те, що заради самозаспокоєння Заходу, Україна більше не збирається бути "хлопчиком для биття".

Не секрет, що після своєї перемоги на виборах, Дональд Трамп має намір обміняти території України задля миру. Однак після вторгнення ЗСУ в Курську область ці плани вже не здаються такими здійсненними.

Таке бачення ситуації висловив британський журналіст, експерт зі Східної Європи Роджер Бойс в авторській статті для The Times.

На думку оглядача, останньою краплею був липневий саміт НАТО. Тоді чаша терпіння переповнилась - і Володимир Зеленський ухвалив остаточне рішення про проведення Курської наступальної операції.

Саміт НАТО 2024 - що про нього відомо

Саміт НАТО відбувся з 9 по 11 липня 2024 року в столиці США, Вашингтоні, та був присвячений 75-річчю альянсу. Саміт було офіційно запропоновано 2023 року під час Саміту НАТО у Вільнюсі.

На саміт у Вашингтоні було запрошено міністрів закордонних справ 35 країн-партнерів, які не входять до НАТО. Серед запрошених – міністри закордонних справ Ізраїлю, Єгипту, Йорданії, Катару та Об'єднаних Арабських Еміратів.

Як писало видання The New York Times, на саміті НАТО у Вашингтоні Україна не отримала запрошення до Альянсу через позицію Сполучених Штатів і Німеччини.

Зазначається, що Альянс не хоче приймати нового члена, який через пакт про колективну безпеку може втягнути його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року.

На саміті Україні вкотре підкреслили, що вступ до НАТО нам не світить, а Джо Байден на додачу примудрився назвати українського президента "Володимиром Путіним".

"Український лідер зробив відповідні висновки. Його країні треба було боротися з росіянами по-іншому. (...) Домовленості [про умови використання наданої партнерами зброї] виснажували Україну, перетворюючи її на постійну жертву, м’ячик для биття росіянами. (...) Помахування пальцем з Білого дому Байдена чи берлінської канцелярії Олафа Шольца більше не мало сенсу в Києві. Очевидна слабкість Байдена надихнула Зеленського", – вважає Бойс.

Українська армія взяла під контроль 74 населені пункти Курської області, використовуючи БТРи Stryker і бронеавтомобілі Humvee зі США, БМП Marder з Німеччини.

До цього часу Україна поки не використовує американські ракети ATACMS, якими можна було б вражати аеродроми глибше в Росії, адже ще не отримала дозволу на це. Але, на переконання оглядача, Зеленський знову "може просто піти вперед".

ATACMS - характеристика зброї / Інфографіка Главреда

Однією з переваг України було певне "інформаційне затемнення", яким супроводжувався увесь перший тиждень української операції під Курськом. Журналіст захоплюється такою тактикою, адже це зокрема дало змогу Києву "відбити будь-яке втручання Заходу, ухилитися від складних запитань".

"Повідомлення для Заходу: дякую за зброю та купу порад, але ми самі визначаємо темп нашої війни. І давайте працювати на цій основі в епоху після Байдена. Меседж для Путіна: ця війна не завершена. Якщо ви думаєте, що ми підемо на нібито підтриману Трампом мирну угоду, яка розділить Україну, подумайте ще раз", – описує ймовірну логіку Зеленського британський журналіст.

Серед мотивів українського наступу оглядач виділяє наступні:

"Цей непопулярний захід (мобілізація - ред) може відродити антивоєнний рух серед молоді, лопнути бульбашку самовдоволення. (...) Система Путіна побудована на народному цинізмі (ніщо не має значення) і апатії (нічого не можна змінити)", – вважає Роджер Бойс.

Оглядач підсумовує, що останній поворот у цій війні може допомогти зламати цю систему.

Що таке The Times?

The Times - впливова щоденна британська газета, одна з найстаріших у світі. Заснована у 1785 році Джоном Волтером. Власником газети є корпорація News Corporation на чолі з Рупертом Мердоком. Історично вважається консервативною газетою, однак у 2001 та 2005 роках підтримала Лейбористську партію під час виборів. Від часу заснування, протягом 219 років друкувалася у широкому форматі, але у 2004 році перейшла на компактний формат з наміром поширити свій вплив на молодшу аудиторію, пише Вікіпедія.

Операція в Курській області - реакція Заходу

Як відомо, свої плани стосовно операції на Курщині українці приховували до останнього. Видання Bloomberg з посиланням на джерело у західній розвідці розповіло, як Захід дізнався про плани України щодо Курська.

Союзники реагували на рейд вже по факту, коли він був у розпалі, адже на початку Українці офіційно робили поодинокі заяви без конкретики.

Міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що операція в Курській області - явне приниження Путіна. Зараз ЗСУ зайняли стільки території, скільки змогли взяти в тогорічному контрнаступі.

Американські аналітики також описали панічні дії російських сил - РФ боїться швидкого просування українців на Курщині. Росіяни будують укріплення набагато далі від межі просування ЗСУ. Це означає, що вони стурбовані швидким механізованим просуванням українців на північ Курщини.

Читайте також:

Новини заразКонтакти