"Нас вчили Будда, Христос і Мухаммед": звільнений професор заступився за російську мову

9 листопада 2020, 20:41
Викладач вважає, що не може передати всю глибину філософії українською.
'Нас вчили Будда, Христос і Мухаммед': звільнений професор заступився за російську мову
Професор з Дніпра пояснив, чому читає лекції російською / Фото: скріншот з відео

Професор Національного технічного університету Дніпровська політехніка Валерій Громов не шкодує, що відмовився читати лекцію українською мовою, незважаючи на резонанс і звільнення.

В інтерв'ю Апострофу викладач розповів, що працює у вузі 27 років і завжди викладав російською мовою. Він додав, що читав студентам складні курси з філософії, глибину яких він не міг би передати українською: "Німецька ідеалістична філософія", "Метафізика", "Естетика", "Антична філософія", "Давньосхідна філософія" та інші.

"Весь цей час — а в університеті я пропрацював 27 років - у мене не було проблем з викладанням матеріалу російською мовою навіть з тими студентами, які воліли б слухати викладання українською мовою. Моя українська мова не настільки бездоганна, щоб такий складний матеріал з філософії я міг викладати українською. Читати філософію, навіть просто намагаючись триматися інтелектуальної стежки якогось великого філософа, значить мислити, напружуватися, розуміти", — зазначив Громов.

відео дня

Громов підкреслив, що відстоює російську мову в Україні. За його словами, він цікавився даним питанням, і його позицію в Україні підтримують багато.

читайте такожМовний омбудсмен обурений утиском україномовної школярки в Одесі"В Україні було б набагато більше ментального благополуччя, якби мовна політика була б іншою. Моя точка зору полягає в тому, що українська та російська мови-це наші мови, а не так, що українська-Ваша, а російська-наша. На культуру незалежної України можуть плідно попрацювати Всі, потрібно тільки мати добру волю в дусі універсальних моральних цінностей, йти назустріч один одному", — висловився він.

Викладач констатував, що в країні є люди, які навмисно розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

"Але в ХХІ столітті після століть кривавої історії Європи можна з упевненістю сказати, що це шлях в нікуди. Зрештою, чому нас вчили Будда, Крішна, Христос і Мухаммед? Хіба не вчили вони нас любові?" - сказав Громов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти