Москва може, але не хоче зупинити війну на Донбасі - Арестович

9 березня 2021, 10:31
Мінські домовленості та нормандський формат дозволяють завершити конфлікт, позбутися санкцій і вивести війська з Донбасу, сказав Арестович.
Арестович
Арестович заявив, що Кремль може, але не хоче зупинити війну на Донбасі / УНІАН

Росія намагається відмовитися від домовленостей щодо Донбасу, зокрема, Мінських угод, хоча вони дозволяють завершити конфлікт, вивести російські війська з території України і скасувати санкції проти країни-агресора, заявив спікер української делегації Тристоронньої контактної групи Олексій Арестович.

"Росіяни, які самі частково ініціювали ці домовленості, їх не виконують. Ми маємо справу з політикою брехні. Вони роблять одне, вони укладають міжнародні угоди, а діють зовсім по-іншому", – сказав Арестович в ефірі телеканалу Obozrevatel.

За його словами, Мінські домовленості та нормандський формат дозволяють завершити конфлікт, позбутися санкцій, вивести війська з Донбасу, виконати частину з безпеки й потім перейти до виконання політичної частини.

"Практично реалізувати ті домовленості, які було досягнуто на найвищому міжнародному рівні й навіть завірені Генеральною Асамблеєю ООН", – зауважив Арестович.

Водночас він розповів, що під час обговорення на засіданнях ТКГ гуманітарних, економічних, політичних питань та питань безпеки російська сторона "зводить все до одного сценарію, до однієї думки, до однієї тези: що Україна, а також Франція, Німеччина й ОБСЄ повинні вступити в прямі переговори з представниками цих квазідержавних утворень під назвами "ДНР" і "ЛНР".

Однак, спроби Росії позиціювати себе як посередника, а не сторони конфлікту, не матимуть успіху, переконаний Арестович.

"І ми, і Франція, і Німеччина, й ОБСЄ, і Рада Безпеки ООН постійно їм вказують: ви є стороною конфлікту, і ви нікуди не дінетеся від виконання домовленостей", – зазначив він.

За його оцінками, Кремль шукатиме інші шляхи дезавуювати Мінські домовленості. Одним з них може бути сценарій введення миротворчих сил на Донбас, які фактично будуть російськими військами.

Мінські домовленості - про що йшлося раніше:

  • Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що мінські домовленості щодо Донбасу майже неможливо виконати в тій редакції, в якій їх підписали. Але влада України зробить все для їх реалізації.
  • Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що під час дискусій про зміну Мінських угод потрібно враховувати необхідність згоди Росії, а також прихильність до них міжнародних санкцій проти неї. За його словами, Україна не повинна поспішати зі зміною Мінських угод.
  • 3 березня "народна міліція ДНР" опублікувала заяву про те, що російські гібридні війська отримали право відкривати "попереджувальний вогонь" у напрямку сил ООС на Донбасі. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук сказав про те, що Київ розцінює такі дії як прагнення до одностороннього виходу РФ з Договору про режим припинення вогню на Донбасі і спробу зриву виконання Мінських угод.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти