Каральні методи не допоможуть: ексміністр пояснив, що робити з "антивакцинаторами" в Україні

19 жовтня 2021, 01:36оновлено 19 жовтня 2021, 09:38
Влада провалила вакцинацію від коронавірусу і хоче зробити крайніми українців. Це неминуче призведе до збурень, вважає Павло Розенко.
Каральні методи не допоможуть: ексміністр пояснив, що робити з 'антивакцинаторами' в Україні
Примусова вакцинація неминуче призведе до величезного обурення / УНИАН

Вакцинація від коронавірусу в Україні за фактом недоступна. Бо якщо брати не обласні центри, а села та селища, то доступ до вакцин та їхнього нормального зберігання там досі обмежений. Крім того, для широкомасштабної вакцинації населення досі не створено необхідні умови, не кажучи вже про відсутність стабільної просвітницької кампанії та роз'яснювальної роботи з вакцинації. І це - пряма відповідальність влади, заявив у коментарі Главреду колишній віцепрем'єр-міністр України з питань соціальної політики Павло Розенко.

За його словами, потрібно схиляти українців робити щеплення від коронавірусу "не каральними методами часів Радянського Союзу", а професійними дискусіями з так званими антивакцинаторами.

"Тому, в першу чергу, чиновники повинні нести відповідальність за свої дії, а не перекладати її на плечі громадян. Коли така відповідальність буде і коли справедливо будуть звільняти чиновників, які завалили процес вакцинації, тоді й можна буде щось вимагати від громадян. Тому що зараз складається враження, що МОЗ хоче уникнути відповідальності та перекласти її на несвідомих людей, які не хочуть вакцинуватися", - вважає Розенко.

Крім того, за його словами, звільнення або відсторонення людей від роботи без збереження заробітної плати - це неконституційно.

"Але при цьому вакцинація потрібна, її треба робити, а нас цими примусами чиновників тягнуть у тоталітарне радянське минуле замість європейських практик", - додав ексміністр.

Розенко вважає, що в нинішніх умовах примусова вакцинація неминуче призведе до величезного обурення.

"Адже мало того, що влада не виконує зобов'язань перед вчителями щодо підвищення їхніх зарплат (хоча саме це і обіцяла, коли Зеленський балотувався в президенти), так ще й намагається зробити їх крайніми в питанні вакцинації. А це неправильно, тому що це призведе лише до того, що люди остаточно розчаруються в необхідності вакцинації та лише посилять недовіру до цього процесу", - зазначив він.

Вакцинація від COVID-19: для кого щеплення обов'язкове

У вересні уряд підтримав ініціативу МОЗ про запровадження обов'язкової вакцинації від COVID-19 для вчителів і чиновників. У відомстві запевняють, що обов'язкова вакцинація є законною та не суперечить правам людини.

Роботодавці будуть зобов'язані усувати від роботи людей, які відмовилися від щеплення проти COVID-19, але зобов'язані вакцинуватися відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я. В іншому випадку вони нестимуть відповідальність.

Пізніше стало відомо, що Міністерство охорони здоров'я України планує ще двічі розширювати перелік професій, працівники яких повинні обов'язково вакцинуватися проти коронавірусної хвороби. У нову хвилю потраплять, зокрема, листоноші та соцпрацівники.

До цього вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні не була обов'язковою. Але бували випадки, коли працівників зобов'язували робити щеплення на місцевому рівні. Так, наприкінці серпня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків пригрозив звільнити невакцинованих працівників міськради і дав їм на щеплення два тижні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти