Експерт пояснив, навіщо глава Пентагону приїжджав до Києва та чи "світить" Україні членство в НАТО

22 жовтня 2021, 02:43
Для НАТО важливо, де знаходитимуться російські танки - на російсько-українському кордоні або на українсько-польському. Від цього залежить, чи житиме Альянс.
Олег Жданов
Олег Жданов прокоментував візит глави Пентагону в Україну / УНІАН

Сполучені Штати Америки й НАТО в цілому чітко дали зрозуміти Україні, що двері в Альянс для неї відкрито. При цьому ніхто не може заборонити країні туди вступати, але далі все залежатиме від самого Києва. Що стосується візиту в Україну глави Пентагону Ллойда Остіна, то його основна мета була геополітичною , а саме - США продемонстрували сферу своїх інтересів, розповів Главреду військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

"Ім (Сполученим Штатам, - ред.) потрібно було зрозуміти атмосферу, подивитися, як йдуть справи, але для геополітики - це те ж саме, що робить лев, коли обходить свій прайд і показує всім, що це його територія", - сказав він.

При цьому, за словами експерта, НАТО - це не та організація, яка запрошує до себе членів. Вона розглядає прохання про прийом. А для того, щоби подати заявку на вступ, потрібно відповідати певним критеріям у багатьох сферах життя - від політичної до економічної.

"З одного боку, США вкрай зацікавлені в боєздатності України в протистоянні з РФ і готові нам всебічно допомагати, щоби ми могли вистояти. Це можна порівняти з недопущенням США іміджевих втрат, щоб Україна не пішла під вплив РФ. І ті панічні розмови про Україну, як про "розмінну" монету з Росією - всього лише розмови, тому що для НАТО принципово важливо, де будуть знаходитися російські танки - на російсько-українському кордоні або на українсько-польському, оскільки від цього залежить, чи житиме НАТО", - зазначив Жданов.

Але з іншого боку, за його словами, сьогодні в України немає моделі Збройних Сил, яку вона повинна побудувати, щоб її взяли в НАТО. Крім того, немає проекту військової реформи.

"Україні потрібно придумати свою відповідь Чемберлену - коли ми її отримаємо, тоді і можна буде говорити про будь-які перспективи", - вважає військовий експерт.

Як повідомляв Главред, у вівторок, 19 жовтня, міністр оборони США Ллойд Остін прибув до Києва, "щоби підтвердити незмінну підтримку територіальної цілісності України".

Під час брифінгу глава Пентагону заявив, що винуватцем збройного конфлікту на Донбасі є Росія. Він закликав РФ припинити конфлікт на сході України і засудив за події в Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти