Затоплення ускладнить контрнаступ ЗСУ: генерал - про те, коли армія піде в атаку

Підрив Каховської ГЕС на кілька днів ускладнить контрнаступ ЗСУ / Колаж: Главред, фото: УНІАН, скріншот з відео, 53 ОМБр імені Володимира Мономаха

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, але величезні проблеми звалился навіть на них самих.

Після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС багато українських населених пунктів практично опинилися під водою. Це дійсно ускладнить просування українських військ на південному напрямку. Про це в інтерв'ю Главреду розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

Водночас він зазначив, що це затоплення не триватиме довго і скоро вода почне спадати. Однак з труднощами зіткнеться не тільки українська армія, а й окупанти.

"На кілька діб, звичайно, це ускладнить пересування наших військ на окремих секторах фронту. Втім, українське керівництво передбачало такий розвиток подій і готувалося до цього виклику: відповідні навчання проводилися серед цивільного населення, а військові відпрацьовували свої дії на випадок підриву греблі", - сказав Маломуж.

Те, що сталося після підриву ГЕС, стало ударом по російських військах.

"Частина їх укріплень, які вони так довго будували, будуть зруйновані водою і стануть непридатними для використання. Відповідно, оборонні рубежі доведеться будувати заново. Підкреслюю, ця подія не створить для нашого настання серйозних проблем, хіба що на три-чотири дні затримає наші війська", - додав Маломуж.

Генерал переконаний, що українські війська будуть просуватися як по суші, так і зможуть форсувати Дніпро, коли вода спаде. А окупантам буде складніше протистояти, адже їм потрібно будувати нові захисні споруди та укріплення, а також підвезти нові вогневі засоби.

"Це хороша передумова для нашого наступу в тих місцях, де ворог не має достатніх сил і засобів для оборони", - сказав Маломуж.

Ситуація в Херсонській області

Країна-агресорка Російська Федерація 6 червня вночі здійснила підрив Каховської гідроелектростанції. За даними військової розвідки Міноборони України, вибух стався о 2:30 ночі. ГЕС повністю зруйнована.

Через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС у низці населених пунктів на лівому березі Дніпра сталася екологічна катастрофа - вода зі водосховища стала затоплювати населені пункти. Почалася евакуація. У Херсонській обласній військовій адміністрації заявили про прибуття води до житлових районів.

У місті Олешки на Херсонщині критична ситуація.В Олешках мало сухої території.

За даними Херсонської ОВА на 8:00 8 червня, на правобережжі області підтоплено 20 населених пунктів. Евакуація людей триває.

Дивіться відео про те, яка ситуація в Херсонській області:

Інші новини:

Автор: Ангеліна Підвисоцька
Новини заразКонтакти