"Війна - у патовій ситуації": експерт пояснив, навіщо Кулеба їздив до Китаю

Розумний прокоментував візит Дмитра Кулеби до Китаю / Колаж: Главред, фото: mfa.gov.ua, 128-а окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Рішення про припинення активної фази бойових дій, тобто про заморожування конфлікту, вже ухвалено, вважає Максим Розумний.

Доктор політичних наук, політичний експерт Максим Розумний прокоментував візит глави МЗС України Дмитра Кулеби до Китаю та його переговори з головним дипломатом Пекіна Ван Ї.

За словами Розумного, коментарі, які прозвучали від Києва і Пекіна після зустрічі дипломатів, не дуже змістовні.

"Це загальні й обтічні формулювання. Однак час візиту, його контекст і характер зустрічей свідчать про те, що російсько-українська війна в патовій ситуації", - сказав Розумний в інтерв'ю Главреду.

Експерт додав, що візит Кулеби до Китаю є показником того, що рішення про припинення активної фази бойових дій, тобто про заморожування конфлікту, вочевидь, уже ухвалено (хоч і без остаточного та принципового політичного врегулювання).

"Ситуація у війні зайшла в глухий кут, тому заморозка виглядає логічним виходом. І до такого рішення вже схильні наші західні партнери, Китай, а також Україна та Росія", - сказав Розумний.

При цьому він вважає, що умови заморозки війни - "предмет навіть не переговорів, а торгів".

"Поїздка глави МЗС України демонструє, що переговори вже ведуться, і вони дуже активні. У Китаю в цьому процесі якась "золота акція", тому що він має вплив на Росію на політичному та економічному рівнях. І Києву сьогодні важливо заручитися підтримкою Китаю, щоб прийти до заморожування конфлікту на своїх умовах", - додав Розумний.

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний – український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. Народився 27 червня 1969 року в місті Київ. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005-2008); радник віце-прем'єр-міністра України (2008); завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009), пише Вікіпедія.

Візит Кулеби до Китаю - що відомо

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба став першим високопоставленим українським чиновником, який відвідав Китай після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. 24 липня український дипломат зустрівся з главою МЗС Китаю Ван Ї. Зустріч відбулася, щоправда, не в Пекіні, а в Гуанчжоу на півдні КНР.

Кулеба заявив, що Китай ніколи не стане на бік Росії, однак він і не стоятиме на боці України. Він завжди буде відстоювати лише свої інтереси в будь-яких міжнародних відносинах.

Міністр додав, що під час зустрічі українська делегація отримала від Китаю "дуже чіткий сигнал" про те, що він розглядає двосторонні відносини з Україною.

Президент Володимир Зеленський зробив заяву щодо робочого візиту глави МЗС Дмитра Кулеби до Китаю. Пекін, за словами глави держави, підтримує територіальну цілісність України.

У Байдена також прокоментували візит Кулеби до КНР. Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Україна показує, що готова до перемовин задля завершення війни та справедливого миру, однак Володимир Путін і агресор Росія демонструють готовність воювати далі.

Інші новини:

Новини заразКонтакти