У МЗС розкрили ймовірний сценарій звільнення Криму

В Україні розробляють сценарій рсврржденія Криму / УНІАН

Сценарій звільнення Криму буде реалізований двома треками, не виключила Еміне Джапарова.

Сценарій звільнення окупованого РФ Криму визначатиме сама Україна, заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Це може бути і дипломатичний і військовий шлях, підкреслила вона в інтерв'ю Укрінформу.

"Мені здається, що на сьогоднішній день у нас є обидва шляхи - і військовий, і дипломатичний. І вони обидва актуальні. Наприклад, Хорватія, коли була війна в 1990-х роках, дві третини своєї території повернула військовим шляхом, одну третину - дипломатичним. Крим – і про це говорить президент Зеленський, і все керівництво країни — невід'ємна частина України», - говорить представник МЗС.

За словами Джапарової, "повернення Криму визначатиме сама Україна": "І маючи війну, цей шлях, очевидно, буде реалізований двома треками – і військовим, і дипломатичним".

Водночас головною перемогою заступника голови МЗС вважає те, що "світ визнав, що Крим є інтегральною і невід'ємною частиною України".

"Головним уроком для нас саме "кримський урок". Оскільки тоді, в 2014 році, ми як країна, і світ як спільнота, не могли зупинити це зло, і воно розповзлося. Всі наші дипломатичні переговори і спроби, особливо європейських лідерів, знайти таку мову, яку б почув Путін, або такого лідера, якого він почув, Путін сприйняв як слабкість і зробив наступний крок своєї агресії 24 лютого. Тому цей "кримський урок", про який ми сьогодні говоримо на Чорноморській конференції безпеки, дуже важливий", — резюмувала Джапарова.

Звільнення Криму

Раніше президент Володимир Зеленський заявив про те, що країна-окупант Росія влаштувала тотальне беззаконня в окупованому Криму. Немає ніяких альтернативних варіантів, крім звільнення Україною півострова. Саме з окупації Кримського півострова почалася спроба Москви поневолити українців і народи цивілізованої Європи.

Він сказав про те, що звільнення Криму – безальтернативний варіант подальшого розвитку подій.

Заступник керівника офісу президента Андрій Сибіга зазначив, що Україна допускає переговори з агресором Росією щодо Криму в якості однієї з опцій після виходу українських військ на адмінкордон Херсонської області.

"Це не означає, що ми виключаємо шлях звільнення (Кримського півострова, – ред.) нашою армією", — підкреслив Сибіга.

Читайте більше:

Новини заразКонтакти