Українці довіряють ЗСУ, Зеленському та Залужному: рейтинг Ради різко впав – опитування

Стали відомі лідери рейтингу довіри українців / Колаж: Главред, Фото: Facebook/CinCAFU, president.gov.ua, 37 окрема бригада морської піхоти

Абсолютну довіру в суспільстві зберігають ЗСУ – як і рік тому, так і зараз 96%.

В Україні частка громадян, які довіряють Збройним силам, президенту і головкому ЗСУ залишається на високому рівні, йдеться в результатах дослідження, проведеного з 29 листопада по 9 грудня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Лідери народної довіри

Зазначимо, що у довірі до президента України Володимира Зеленського також є спадна динаміка, проте він зберігає переважну довіру серед української громадськості: зараз 62% довіряють президенту, не довіряють – 18%; у грудні 2022 року довіряли 84%, не довіряли 5%. Результати опитування опубліковані на сайті КМІС.

Водночас абсолютну довіру в суспільстві зберігають Збройні сили - як у грудні 2022 року, так і зараз 96% довіряють ЗСУ. Крім цього, 88% українців довіряють головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, не довіряють всього 4%.

Більшість українців - 59% - одночасно довіряють і Зеленському, і Залужному. Тільки 14% довіряють Залужному і при цьому не довіряють Зеленському, і тільки 1% довіряють Зеленському, але не довіряють Залужному.

Дещо знизилася довіра до Служби безпеки України, проте зараз більшість українців довіряють їй – 58% проти 16% (у грудні 2022 року було 63% проти 9%). Водночас, більш суттєво знизилася довіра до поліції - з 58% у грудні 2022 року до 41% зараз (недовіра зросла з 14% до 29%).

В Україні зберігається висока довіра до волонтерів – 84% їм довіряють і лише 3% не довіряють (у грудні 2022 року показники були майже ідентичними).

Хто втрачає довіру українців

Частка довіри до Верховної Ради знизилася з 35% у грудні 2022 року до 15%, а частка тих, хто не довіряє - зросла з 34% до 61%,

Водночас довіра до уряду знизилася з 52% до 26%, недовіра зросла з 19% до 44%.

Критично низькою зі значним погіршенням порівняно з минулим роком є довіра судам і прокурорам: лише 12% українців довіряють судам і лише 9% довіряють прокурорам. Не довіряють відповідно 61% і 64%. У грудні 2022 року судам довіряли 25%, прокурорам – 21%, але було набагато менше (удвічі) тих, хто не довіряв їм.

Значно втратили довіру українські ЗМІ, чиї показники довіри повернулися до рівня грудня 2021 року: За останній рік з 57% до 29% стало менше довіряють українським ЗМІ (з 14% до 40% стало більше тих, хто не довіряє їм).

Крім того, стабільно втрачає довіру громадськості церква: між груднем 2021 та груднем 2022 року довіра до неї знизилася з 51% до 44%, між груднем 2022 року та груднем 2023 року – з 44% до 38%.

Динаміка довіри окремим інституціям kiis.com.ua
Динаміка довіри окремим інституціям kiis.com.ua
Динаміка довіри окремим інституціям kiis.com.ua
Динаміка довіри окремим інституціям kiis.com.ua
Динаміка довіри окремим інституціям kiis.com.ua
Динаміка довіри окремим інституціям kiis.com.ua

Що відомо про опитування КМІС

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 1031 повнолітнього респондента з усіх підконтрольних регіонів України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників близьких до 50% і 1,5% для показників близьких до 5%. В умовах війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, але отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність.

Раніше повідомлялося, що в Україні зросла кількість тих, хто готовий відмовитися від територій. Кількість українців, які готові відмовитися від деяких територій, стає більшою.

Нагадаємо, в Україні провели опитування серед населення, щоб дізнатися, чи хочуть громадяни країни продовжувати бойові дії. Згідно з даними опитування, абсолютна більшість українців упевнені, що при хорошій підтримці заходу Україна здатна досягти бажаного результату в боротьбі проти Росії. Таких думок - 87% з усіх опитаних.

Крім цього, повномасштабна війна в Україні триває вже майже два роки. Незважаючи на складності і ризик зниження західної допомоги, більше половини українців готові продовжувати боротися з російськими окупантами.

Інші новини:

Новини заразКонтакти